Februaridrycker: Dessertvinet inte att förglömma

Dryckesguiden30 januari 2022 kl 05.20

Många som lägger stor möda på en god dessert för att förgylla middagen glömmer ofta bort drycken till. Här får du tips på hur du kan sätta pricken över i på din middag, med rätt dessertvin. Det finns en mängd olika viner och stilar att välja på men grundregeln är alltid densamma – ditt dessertvin ska vara sötare än din dessert. Då blir det en win-win-situation och de kommer lyfta varandra.

Detsamma gäller som när du matchar vin till mat, det vill säga lättare dessertvin till en lättare dessert och ett tyngre dessertvin till tyngre och kraftigare desserter. Och om du inte gillar desserter kan faktiskt själva dessertvinet räcka gott som avslutning på middagen. När druvorna mognar bildas socker och desto längre tid som druvan sitter kvar på rankan, desto mer fruktsocker bildas i druvan. Dessertvin görs oftast av sent skördade eller ädelrötade druvor. Bland dessertvinerna finns allt från alkoholsvaga spritsiga till intensivt söta och spetsade drycker.

Art.nr 70696 Recioto della Valpolicealla Musella, kostar 299 kronor för 375 ml. Alkoholhalten är på 15 % och årgången är 2015, sockerhalten är 12,5 g/l. Druvorna är 50 % Corvina, 10 % Corvinone, 10 % Rondinella. 15 Croatina och 15 % Oseleta. Italien och vinregionen Veneto. Musella är ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk, certifierat sedan 2014 som drivs och ägs av Emelio Pasqua och dotter Maddalena. Tillsammans med vinmakaren har de skapat ett jordbruk i harmoni med naturen. De 400 ha ägorna är fördelade på ca 50 ha vinodlingar, skog, olivlundar och 1500 tals villan Corte Ferrazzette som inhyser vineri, bed&breakfast och Emilias bostad, vackert belägen i utkanten av Valpolicella. Skillnaden mellan Amarone och Recioto är att jäsningen på Recioto druvorna avslutas i förtid för att behålla mer druvsocker vilket ger en högre restsötma och kan ge något lägre alkohalt. Drycken är fyllig och söt med karaktär av fikon, syltade körsbär och choklad. Kan lagras upp till 75 år under rätt förhållanden annars dricker du den inom det närmaste åren till en kraftig chokladdessert. Beställd den på Friggavägen!

Art.nr 6260 Brachetto d´Acqui Braida, kostar 99 kronor för 375 ml. Alkoholhalten är på 5,5 % och en sockerhalt på 11 g/l. Italien och vinregion Piemonte. Druvan är Bracheto. Av brachetto-druvor från höghöjdsvingårdar gör Braida detta söta, mousserande, röda vin.Jäsning och maceration sker på ståltank. Jäsningen avbryts när alkoholhalten är ca 5,5% Vol och därmed behåller man den naturliga sötman i vinet. Vinet lagras endast på ståltank innan buteljering. Doften är härligt ung, fruktig i mycket söt stil med inslag av jordgubbar, hallon och smaken är pärlande med inslag av körsbär, jordgubbar, hallon och blodapelsin. Passar utmärkt till jordgubbsdesert https://www.dansukker.se/se/recept/enkel-jordgubbsdessert  Sektion 37.

Art.nr 4029 Calvet Résreve du Ciron, kostar 119 kronor även denna flaska är på 375 ml. Alkoholhalt på 13,5 % och en sockerhalt på 10 g/l.Frankrike, Bordeaux och Sauternes. Druvsammansättningen är 80 % Sémillion, 15 % Sauvignon Blanc och 5 % Muscadelle. Calvet är utan tvekan en av Frankrikes mest kända vinproducenter. Företaget bildades 1818 i byn Tain Hermitage vilken ligger i Rhônedalen, fem år senare etablerade de sig i Bordeaux. Hjärtat av vinproduktionen ligger i Bordeaux där de äger flera vinslott även om de också är verksamma i andra delar av Frankrike. Deras viner uppmärksammas gång på gång av internationell vinpress för sin höga kvalité. För några år sedan så serverades detta dessertvin på Nobelfesten. Vindruvorna angrips av ädelröta som gör att druvorna torkar ut, när de sedan jäser bildas sötman i vinet. En härlig nyanserad doft med inslag av aprikosmarmelad, apelsin och honung. Smaken är söt med en frisk syra som har inslag apelsin, saffran, röda äpplen och vanilj. Välj mellan en Créme Brûlée eller till en bit grönmögelost. Också sektion 37.

Art.nr 4087 Château Menota, kostar 99 kronor. Alkoholhalt på 13,5 % och sockerhalten är på 9,5 g /l. Frankrike, Bordeaux och Graves. Druvsammansättningen är 60 % Sémillion. 30 % Sauvignon Blanc och 10 % Muscadelle. Château Menota har blivit en populär klassiker och en av de mest långlivade vinerna i Sverige bland de söta franska vinerna. Druvorna skördas när de mognat fullständigt och även till viss del angripits av en ädel röta. Därefter jäses vinet på ståltank och lagras slutligen på franska barriquer.
Château Menota är ett söttkrämigt och förträffligt läckert gult vin i Sauternesstil som är medelfylligt med en tydlig fruktsyra. Doftar härligt av melon, saffran, annans och honung. Smaken är söt med inslag av vanilj, apelsinskal, russin och annans. Avnjut detta prisvärda vin till en cheesecake https://www.arla.se/recept/frozen-cheesecake/  Samma sektion!

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *