Februariviner

Dryckesguiden30 januari 2020 kl 07.35

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 5364 Dr Loosen och kostar 129 kr. Flaskan är på ovanliga 187 ml och kommer från Mosel i Tyskland. Har en alkoholhalt på 7 procent och sockerhalt på 155,6 g/l, ett sött vin med årgång 2017. 100 procent Riesling och en Beerenauslese som är ett sent skördevin, där druvorna blivit ”angripna” av ädelröta, så kallad botrytis. 1988 tog Ernst Loosen över den 200 år gamla vingården och delar ansvaret som vinmakare med Bernhars Schlug som gjort just detta vin. Dr Loosens vinstockar är mellan 70 till 125 år gamla. Doften är druvtypisk med härliga inslag av honung, frisk citron och petroleum. Smaken är druvig söt med inslag av aprikos, grapefrukt och honung. Sitter utmärkt till gåslever eller en moussetårta till dessert. https://www.ica.se/recept/moussetarta-med-vit-choklad-och-passionstacke-488015/ Glöm inte att vinet ska serveras vid en temperatur omkring 8 grader. Sektion 34 på Friggavägen.

Art.nr 3925 Château Belgrave, kostar 389 kr. Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc och slottet ligger på Bordeauxs vänstra strand. Årgång 2012 och Alkoholhalten är på 13 procent, sockerhalten på 3g/l. Klassiska Bordeauxdruvor som Cabernet Sauvignon 65 procent, Merlot 35 procent. Producenten Dourthe startade sin verksamhet 1840 och på 20-talet började man köpa upp andra egendomar i Bordeaux. Vinet har jäst i tio dagar på ståltank och sedan på stora jäskarl av trä. Vinet har sedan lagrats 12–14 månader på franska ekfat. Vill du lagra detta vin så funkar det utmärkt under några år. Vinet har en härligt doft av plommon, mörk choklad, lakrits och tobak, smaken är fruktig med inslag av fat, svarta vinbär och ceder. Serveras vid cirka 18 grader och till en tjälknöl och potatisfondant, förslag på recept, https://www.ica.se/recept/tjalknol-713109/ och https://www.kokaihop.se/recept/potatisfondant   På Lidingö, så klart! Santé!

Art.nr 72972 Falling Feather till en kostnad av 89 kr. Finns också på box och kostar då 239 kronor. Från USA, Kaliforninen och druvan är Ruby Cabernet som är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Carignan. Den framtogs i mitten på 1900 talen i Kalifornien. Alkoholhalten är på 12 procent, sockerhalten är 8 g/l. Vinet har ett reducerat innehåll av garvsyra (tanniner) och histamin-ämnen, två ämnen som kan orsaka obehag vid vindrickande, kan vara värt att tänka påt för dig som brukar få rosiga fina kinder vid intag av röda viner. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av skogshallon och sötlakrits. Prova gärna vinet med lite lyxiga snittar https://www.ica.se/recept/kantarellsnittar-med-chevre-717934/  Ordinarie sortimentet.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *