Februari 2019

Dryckesguiden1 februari 2019 kl 00.00

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 12244 Marie d`Alsace och priset är 89 kronor, årgång 2017. Alkoholhalten är på 12% och den har en sockerhalt på 7 g/l. Vinet kommer från Frankrike och Alsace och druvblandningen är 80% pinot blanc och 20% gewurztraminer. Doften är druvig och blommig med en smak av honung, persika och melon. Lämpar sig utmärkt till rökt eller gravad lax alternativt sushi. Producenten Biecher har nu varit verksam i 257 år och är en av de fem största producenterna i Alsace. Trots sitt nordliga läge är Alsace ett varmt och torrt område detta tack vare att de skyddande bergen, Les Vosges som tar hand om nederbörden västerifrån. Vinet har funnit i Sverige sedan 1998 och du hittar det på Friggavägen.

Art.nr 6563 Nederburg The Manor House, kostar 119 kronor och årgången är 2016. Utsedd till Sydafrikas bästa Cabernet Sauvignon. Nederburg grundades 1791 av den tyska immigranten Philip Wolvaart och har sedan dess haft andra ägare med rötter i Tyskland. Nederburg producerar andra röda viner samt flera goda vita viner, även söta viner finns i portföljen. Denna Cabernet Sauvignon är druvtypisk med svart vinbärstoner, plommon, ceder, tobak och kryddiga toner av svartpeppar och har lagrats mellan 12-14 månader på franska ekfat, alkoholhalten är på 14%. Varför inte avnjuta detta vin med en Sirlionstek, grillad majs, rödvinssmör och bakad potatis? Drick det nu eller lagra det ett par år! Vinet finns i mindre omfattning på Lidingö, är det slut, be personalen ta hem vinet!

Art.nr 319 Fattoria di Cavalcaselle, 289 kronor. Detta är en av Systembolagets mest sålda Grappor. Grappa är Norditaliens akvavit gjort på pressresterna (skal, kärnor och stjälkar) efter vintillverkningen och är oftast inte lagrad på fat. Alkpholhalten är på 40% och har en sockerhalt på 12 g/l. Doften är stor, ren med inslag av russin och halm, smaken är ren och fruktig! Giacomo Montresor är idag en av de mest respekterade vinproducenterna i Veneto. Från sin bas i staden Montresor (döpt efter familjen) vid Gardasjöns södra strand har de kanske blivit allra mest kända för det vita vinet Bianco di Custoza. Familjens egen vingård, där man odlar druvor till just Bianco di Custoza, heter Fattoria de Cavalcaselle, och på pressresterna härifrån gör man grappan med samma namn. Grappan passar bäst med en espresso efter en stadig måltid. På Friggavägen 24 hittar du denna dryck.


Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *