
Kåseri av Inger Grimlund från påsken 2015, lika aktuellt då som nu! Tidigare publicerat på Lidingösidan.
Nu är det bråda tider för hönorna – det ska värpas ägg, det är KRAV på det som ni kan förstå. Ägget är ju påskens symbol nr 1 så det går åt massor av ägg i alla storlekar. Bruna och vita, kanske de vita ändå är mest eftertraktade, då de ju passar bra att måla.
När våren närmar sig och ljuset ger hönorna lusten att lägga ägg kan en fri, glad och småkär höna lägga ett ägg om dagen. Nu har hönsen också chansen att skoja lite med bonden, redet lockar kanske inte alla gånger att boa in sig i. Är rasthagen stor finns nu alla möjligheter för våra höns att sprätta i marken och lägga dagens produktion i skydd bakom en buske eller liknande. På det viset blir äggletandet en rolig lek. Det finns andra roliga lekar med ägg – picka ägg, rulla ägg, måla ägg …
För några år sedan skulle påsken firas hemma hos mig på Gavelvägen. Temat för dagen var ”Kackel”. Vi brukar alltid ha ett tema när vi träffas, familjen är stor och glad så kackel borde passa den här påskdagen.
På menyn stod Gubbröra (se recept nedan), ugnsbakad kyckling med risotto och Créme Caramel.
När jag närmare studerade recepten kom jag på att det skulle gå åt minst 30 ägg. Skala 30 ägg – det tar tid det!
Det var då jag kom på – varför inte låta gästerna skala äggen? Jag hårdkokade äggen (det tar ju inte så många minuter!)
När äggen kallnat var det dags att köra igång – listan på medverkande var lång och juryn kompetent. Det var inte bara snabbhet som premierades utan också om ägget inte hade skadats eller hade skalrester kvar. Eftersom jag i många år medverkat i ostrontävlingar hade jag klart för mig hur det hela skulle bedömas. Mitt barnbarn Patrick ”Lyxfällan” ansvarade för att det hela gick rättvist till.
Barnbarnet Martin Grimlund segrade med en tid på 6 sekunder, ja han är inget barn precis utan runt de trettiofem men ändå – han är mitt barnbarn som alla de andra nitton! Med i tävlingen var också tre barnbarnsbarn, Mauris, Majken och Minna.
Påsken är en ovanligt trevlig högtid där lek och alvar kan blandas för att glädja alla.
GUBBRÖRA
Gubbröra serveras nyblandad – kall eller varm allt efter tycke och smak.
Det finns en rad Gubbröror – personligt smaksatta – det här är recept från min familj. Helt OK hoppas jag att ni också tycker. Annars, gå in på recept.nu
Till 2- 3 personer:
4 hårdkokt ägg, skalade
1 stor gul lök, skalad och hackad
1 burk ansjovis (125 g)
25 g smör
vitpeppar från kvarnen.
Gör så här:
Hårdkoka äggen ca 8 minuter. Låt dem kallna.
Bryn den hackade löken i smöret.
Skala och grovhacka äggen.
Tag upp ansjovisen ur burken och hacka den fint.
Blanda ner ägghacket i löken och rör ner ansjovisen. Späd med spadet. Smaka av med vitpeppar.
Värm Gubbröran hastigt, eller låt den kallna.
Gubbröra gillas också av damer, den är dessutom god även utan snaps. Ett alkoholfritt öl räcker utmärkt bra. Och en skiva gott knäckebröd…