Färre vaccinerar sig mot TBE i år

Färre vaccinerar sig mot TBE i år, trots att fästingantalet verkar bestå. Foto: pexels.com
Lidingö6 juli 2020 kl 06.261

Förra veckan publicerade SVT Nyheter en artikel om att intresset för TBE-vacciner har minskat jämfört med samma tid förra året. Peter Gutniak, VD för Vaccinationsgruppen tror att det kan bero på den pågående pandemin.

– Jag tror att det finns en rädsla för att smittas av corona och att man kanske inte tänker på att man kommer att vistas utomhus i större utsträckning än andra år, säger Peter Gutniak till SVT Nyheter.

TBE
TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare. Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten.
Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Den är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige.

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Trots att det är färre i år som vaccinerar sig så betyder inte det att det är färre fästingar i naturen.

– Det finns gott om fästingar i markerna, säger fästingexperten Kajsa Glemhorn till SVT Nyheter . Att tala om ”fästingår” är meningslöst, alla år är fästingår.

På Lidingö kan du vaccinera dig på flera ställen. De flesta vårdcentraler erbjuder TBE-vaccin och flera vaccineringsföretag ställer ut tillfälliga vaccinationsställen på olika parkeringar på ön. Vaccindirekt vaccinerar exempelvis utanför biografen vid Lidingö centrum och Vaccinationsgruppen erbjuder vaccin utanför Ica kvantum.

För att ta reda på när vaccinationsbussarna står nära dig kan du läsa mer nedan, eller kontakta din vårdcental.

Vaccinationsbussen utanför Grandbion.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *