Under perioden 2018-12-15 till 2019-01-07 inkom 10 anmälningar, jämfört med 21 anmälningar motsvarande period föregående år.
Specifika inbrott och försök på Lidingö:
• Kragenäsvägen 15/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom bryt fönster.
• Bågvägen 18/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom bryt fönster.
• Täppstigen 21/12, inbrott i villa. Tillvägagångssätt: genom fönsterkross.
• Skyttevägen, 30/12. Försök till inbrott i villa, tillvägagångssätt: försök till intrång via balkongdörr på villan.
• Larsbergsvägen 15/12, inbrott i lägenhet, ingen synlig åverkan på ytterdörr, eventuellt tillvägagångssätt: dyrkat upp låset till nämnd dörr.
• Kolmårdsvägen perioden 8/12-15/12, lägenhet på nedre botten, tillvägagångssätt: genom att sparka/forcera balkongdörr.
• Harrvägen 18/12, inbrott i lägenhet, bryt genom fönster.
• Norra Hamnpromenaden 29/12, inbrott i lägenhet, tillvägagångssätt: genom intrång via balkong.
• Vesslevägen perioden 21/12 – 1/1, inbrott i lägenhet, tillvägagångssätt: genom altandörr, inga spår av bryt.
Generella kommentarer
Som nämnts inledningsvis är antalet anmälda inbrott den aktuella perioden på Lidingö färre i förhållande till samma period föregående år. Förklaringarna kan vara flera. Den mycket goda grannsamverkan som i olika former är etablerad är viktig och gör skillnad.
Under våren kommer utbildning att genomföras för nya kontaktombud, mer information om detta kommer framöver.
”Grannsamverkanstänk” och den vaksamhet och beredskap för att larma vid pågående brott det ger har effekt.”
Övriga tillgreppsbrott
Tänk på att inte lämna värdeföremål i bilen utan tillsyn. I hela stockholmsregionen smyger gärningsmän kring parkeringar vid köpcentrum (motsvarande) och letar efter bilar där inköp ligger synligt och obevakat i kupén. Denna uppmaning gäller inte bara i juletid utan året om. Det gamla rådet, ”töm bilen själv, innan tjuven gör det”, fungerar.
Även vid misstänkta pågående bilinbrott, precis som andra misstänkta pågående stölder, ska man larma polisen via 112.
Bedrägerier
Ett pågående nationellt problem är den mängd olika slags bedrägerier och bedrägeriförsök som kontinuerligt genomförs på olika sätt, via allt från slumpvis utskickade mail som kan räknas i miljoner, till konkreta bedrägerier/bedrägeriförsök riktade mot enskilda personer (vanligen på telefon). Även här försöker gärningsmännen utnyttja julstressen…
Sannolikt finns det dessutom tillsvidare ett mörkertal av bedrägerier och olika slags bedrägeriförsök. Dels för att många försök går ut i form av olika mer eller mindre riktade varianter av ”spam” på mail, och att den som får dem helt enkelt raderar mailet och om möjligt lägger in aktuell mailadress som ”spammet” kommer ifrån i sitt skräppostfilter, motsvarande (de enorma mängder av mail som cirkulerar där skojarna bakom kräver pengar för att inte publicera kränkande bilder på mottagaren kan generellt betraktas som spam).
De bedragare som inriktar sig på konkreta kontakter med sina potentiella offer på telefon koncentrerar sig dock ofta på äldre personer, som ibland upptäcker att de facto blivit lurade på pengar först långt efteråt.
Det som kallas för vishing-bedrägerier fortsätter vara ett problem i hela landet. Vishing eller "voice phishing" är när bedragare ringer upp och utger sig för att ringa från bank eller myndighet. Ofta påstår bedragaren att det pågår ett bedrägeri för att den uppringde ska bli stressad och vilja hjälpa till att stoppa det. Därefter ber den som ringer att du ska identifiera dig via bankdosa eller bank-id.
Tänk på att:
Lämna aldrig ut dina koder till någon. Du kan uppmanas att identifiera dig via bankdosan, även det kan ge bedragaren tillgång till dina konton. Gör aldrig det!
Logga aldrig in med Bank-id på annans begäran - Om du plötsligt blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet!