Färre inbrott, men risk för ökning

Lidingö7 oktober 2019 kl 15.20

Inbrott i bostad på Lidingö har dessvärre ökat något under september och oktober i förhållande till samma period föregående år. Vid ett inbrottsförsök på Lidingö skrämdes tjuven iväg av ett högljudande larm. Se därför till att du bland annat har ett godkänt och högljutt larm.

Under första helgen i oktober anmäldes tre bildelsstölder på Gåshaga och i Killinge där okända gärningspersoner monterade loss ratt, lyktor, växelspak med mera på BMW X5 samt Volvo XC90. Gränspolisen jobbar systematiskt med dessa stölder som oftast begås av utländska ligor. Under 2018 minskade dessa brott med 70 procent men nu finns alltså en risk för att de ökar igen.  

Det begicks inga fullbordade inbrott i lägenhet under september till och med 6 oktober. Endast två försök till inbrott i lägenhet under september i Hersby och i Larsberg.

Generellt sett ökar inbrotten i bostad på hösten när det blir mörkare. Antalet anmälda fullbordade inbrott i villa/radhus september till och med 6 oktober är också något högre än under samma period 2018. Det är dock färre inbrott än under åren 2015 – 2017.

Genomgående vad gäller inbrott i villor och radhus har varit att bryta upp altandörren till villor som ligger skyddat från insyn och saknar larm.

Antalet anmälda försök till inbrott i villa/radhus augusti till och med 6 oktober är ungefär i nivå med 2018 men generellt sett lägre än tidigare år. Endast två brott i augusti och ett brott i oktober.

Känner du också att du vill göra en insats och hjälpa till att förhindra inbrott och andra stölder på Lidingö? Lidingös grannstödsbil behöver alltid nya förare! Vill du veta mer eller kanske anmäla intresse att börja som förare till grannstödsbilen kontaktar du stadens tillförordnade säkerhetschef anna.sundin.adolfsson@lidingo.se 

Polisen och Lidingö stad genomför en utbildning för gamla och nya kontaktombud och huvudkontaktombud den 4 november kl. 18.00 i Lidingö stadshus. Om du är kontaktombud eller huvudkontaktombud för en grannsamverkansförening i ett villaområde eller i ett flerbostadshus eller funderar du på att starta upp grannsamverkan i ditt område? Meddela ditt intresse till pontus.oscarsson@polisen.se 

Minska risken för bilstölder/inbrott i bil
Stöld av bil har minskat men stöld ur och från bil är fortfarande ett problem. Det finns några saker du kan göra för att minska risken att utsättas för att något stjäls ur eller från din bil.
• Ställ bilen på en upplyst och synlig plats. Synligheten skrämmer förhoppningsvis bort potentiella tjuvar, då det kommer finnas människor runtomkring som kan se vad som pågår och larma polisen.
• Ha ett ljudande larm. Många tror att deras bil har ett ljudande larm, när det i själva verket inte är så. Dubbelkolla vad som gäller just i ditt fall.
• Ha koll på dina bilnycklar! Förvara inte dina bilnycklar precis innanför dörren i din bostad. Lämna inte heller dina nycklar obevakade, exempelvis på restauranger eller gym.
• Lägg så kallade keyless-nycklar i en plåtburk och förvara den på en ologisk plats så att inte inbrottstjuven hittar den. Bilnycklar till nyare årsmodeller är väldigt stöldbegärliga. Det är dessutom dyrt att skaffa en ny bilnyckel och koda om den.

Källa: Polisen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *