Får får hjälpa Lidingö stad

Får jag lov att presentera mig?
Lidingö1 mars 2020 kl 08.20

På Sticklinge finns en skock får som hjälper Lidingö stad att ”klippa” sly och gräs. För ett par år sedan byggdes ett hägn runt det gamla gravfält som finns på Sticklinge på vägen mot Lidingövarvet. Lidingö stad vill gärna hålla marken framkomlig, men hela kullen höll på att växa igen med gräs och sly. Och att röja med röjsåg är ganska svårt på grund av alla kullar och stenar.

Lena Möllerstens får blev lösningen på problemet. Lena har två Border Collie-hundar som hon tränar till vallhundar. Det finns inte många ställen i Stockholmstrakten att träna vallning, vilket dessa hundar är experter på. 
– Jag fick åka en timme, träna en timme och sedan hem igen, berättar Lena. I längden blev det ganska tidsödande.

Så då föddes idén att skaffa egna får. Lena undersökte vad som krävdes när det gäller tillstånd, utfodring, inhägnad, veterinärvård, etc. Gotlandsfår köptes in (ett får kostar cirka 1 500 kr). Och sedan behövdes en plats att hålla till. Lena kontaktade Lidingö stad och efter ett tag stod det klart att Sticklinge kunde vara en bra plats.

Får vi färskt vatten här?

Från början var de ett gäng på fyra personer, tillsammans med de andra fårägarna ordnade de en sommarhage till fåren där de fick vara första året. Nu, ett par år senare är det bara Lena kvar som ägare. De andra flyttade eller drog sig ur projektet.

Till sin hjälp har Lena några frivilliga skötare som ser till fåren. Men hon behöver mer hjälp.
Så om du är intresserad hör av till Lena dig på 070-511 85 02.

– Får ska ha tillsyn varje dag, enligt lagen, säger Lena. De kan trampa snett eller skada sig på andra sätt. Och så ska de ha färskt vatten varje dag.

På vintern måste fåren få extra foder. Här samarbetar Lena med Get2Gether-projektet och köper in hö gemensamt.

– Får är fantastiska djur, säger Lena. Jag älskar att komma hit och ta hand om dem. Men det är inga husdjur direkt. Jag har inga namn på dem och så där. Om det går skulle jag utöka flocken med några tackor till. Max tio-tolv får räcker maten till. Fler kan det inte bli. Och vem vet? Om man släpper in en bagge i hagen så skulle det inte dröja länge förrän det blir lamm, ett sätt att utöka skocken.

Hundarna älskar att få valla. Det sitter djupt nedärvt i generna och det är spännande att se samspelet mellan djuren och Lena när hon ger sina kommandon.

Fåren ger också ull. Två gånger om året klipps dem. Det gör Martina Warchalowski, som kom in i projektet förra året. Hon har ett stort miljöintresse och ville ta hand om ullen. Hon klipper, som sagt och sedan kör hon ullen till ett spinneri i Sörmland, Båvens spinnhus. Tillbaka kommer ett antal härliga nystan med finaste ull, Lidingöull. Du kan köpa det direkt från Lena på 070-511 85 02 eller Martina på 072-712 09 90

– Båvens spinnhus använder enbart ekologiska produkter i sin ulltvätt och i spinneriet. Det gör också att garnet får en extra lyster, eftersom det är tvättat milt. Det är kul att bygga lokal produktion, säger Martina.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *