Fakta om nya arrendena för Lidingös båtklubbar

Debatt13 december 2023 kl 13.003
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?
Anna Britta Bergman (M), ordförande Fastighetsnämnden
Ulf Cederin (LP), vice ordförande

Kommentarer

 1. Det M, LP och SD glömmer att påpeka med prishöjningen på 100% (som är satt utifrån att Lidingö måste kosta i nivå med Stockholm och Danderyd) är att kommunerna Stockholm och Danderyd har ett större åtagande än vad Lidingö stad har. Att Täby håller lägre pris omnämndes inte i beslutsunderlaget.

  Kort och gott:
  Vilket mervärde får Lidingös båtklubbar då kostnaden fördubblas?

  Ni besvarar inte varför arrendetiden ska vara 3 år i taget. En båtklubb kan inte ens investera i Y-bommar om kostnaden måste kunna räknas hem på tre år.

  Konsekvensen av beslutet kan bli att båtklubbarnas investeringsvilja minskar. Ska Lidingö Stad ta över ansvaret för båtklubbarnas Y-bommar? I så fall kan det bli en god affär för båtklubbarna, men jag kunde inte se ansvarsfördelningen dokumenterad i beslutet.

  Centerpartiets farhåga är att Lidingöborna får betala lika mycket som Danderydborna, men Lidingöborna får betydligt mindre för pengarna.

  Gabor Sebastiani
  Gruppledare, Centerpartiet Lidingö

 2. Lidingös politiska styres beslut om att säga upp gällande arrendeavtal för Lidingös elva båtklubbar väcker reaktioner, inte enbart för de aviserade hyrorna utan även mot bakgrund av hur ärendet har hanterats.

  Moderaterna och Lidingöpartiet skriver att båtklubbarnas hyror fortfarande kommer att vara rabatterade, men att Lidingöbornas subvention till båtlivet inte heller får bli orimligt hög.

  Hur mycket ska hyrorna vara rabatterade och i jämförelse med vad?

  Var går enligt Moderaterna och Lidingöpartiet gränsen för att båtklubbarnas hyra inte ska vara en orimligt hög subvention till båtlivet?

  Det kvarstår frågor att besvara kring ansvars- och kostnadsfördelning mellan staden och båtklubbarna, samt vilket mervärde Lidingös båtklubbar kommer att få med de aviserade kraftigt höjda hyreskostnaderna.

 3. Märkliga utspel, är själv inte båtägare men man vill ju som hyresgäst ha en långsiktigt stabil relation med sin hyresvärd när det rör sig om investeringar som man gör. Hyreshöjningarna ska vara förutsägbara för båda parter. Här verkar det som att värden ensidigt säger upp avtalet i syfte att göra en markant förändring.

  Blir tyvärr inte förvånad, Lidingös moderater har tillsammans med stödpartier gjort många utspel som väcker förvåning och oro hos invånarna. Fler än tidigare styren.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *