Få brott på ön i januari

Totalt antal brott per år och utveckling över tid.
Lidingö31 januari 2020 kl 08.22

Januari och februari är historiskt sett månader med många bostadsinbrott. Se till att säkra upp din bostad nu då det finns saker du kan göra för att minska risken för inbrott och försvåra för en eventuell tjuv.

Det absolut viktigaste är att förstärka det mekaniska skyddet av din bostad. Det vill säga bra dörrar och fönster i väl förankrad karm samt bra lås på både dörrar och fönster (både på fram- och på baksidan). Det ska vara svårt för tjuven att ta sig både in och ut ur bostaden. Cirka 90 procent av alla inbrott i villa- och radhus på Lidingö sker via altandörren på baksidan.

  • Starta upp och engagera dig och dina grannar i grannsamverkan. Gå gärna med i Coyardsgruppen för kontaktombud grannsamverkan Lidingö (om du är kontaktombud).
  • Förvara värdesaker och värdehandlingar på ett betryggande sätt gärna i ett väl förankrat värdeskåp.
  • DNA-märk dina värdeföremål. Forskning visar att det har en preventiv effekt.
  • Installera larm.
  • Installera utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar.
  • Arrangera så att lampor tänds och släcks inomhus, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.

Mer tips hittar du på www.samverkanmotbrott.se och www.stoldskyddsforeningen.se

Sprid gärna ordet om nyttan med grannsamverkan, rekrytera nya medlemmar och uppmuntra andra boende på Lidingö att starta upp grannsamverkan. Om du läser detta och skulle vilja starta upp grannsamverkan i ditt bostadsområde mejlar du  pontus.oscarsson@polisen.se 

Vill du också göra en insats och hjälpa till att förhindra inbrott och andra stölder på Lidingö? Lidingö stads grannstödsbil behöver alltid nya förare! Vill du veta mer eller kanske anmäla intresse att börja som förare till grannstödsbilen kontaktar du stadens tillförordnade säkerhetschef anna.sundin.adolfsson@lidingo.se

Nu har vi siffror från hela 2019 och trots en något suddig bild ser vi att antalet till-greppsbrott på Lidingö har minskat med cirka 10 procent i förhållande till 2018. Det enda tillgreppsbrottet som ökar är stöld av båtmotorer. 

För att minska risken att få din båtmotor stulen så rekommenderar jag att du tar av motorn eller vitala delar av den från båten direkt. Vänta inte till nästa dag för då kan det vara för sent! Se bifogad folder för mer information om hur du kan förhindra stöld av och ur din båt.

Cykel- och mopedstölder

Med tanke på vilken varm vinter vi har haft i år så kommer förmodligen cykel- och mopedsäsongen starta mycket tidigare. Det finns även här flera enkla saker du kan göra för att försvåra för tjuven och minska risken att få din cykel eller moped stulen.

  • Nöj dig inte med cykelns/mopedens tillverkningslås, utan köp ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås alltid fast cykeln/mopeden i ett fast objekt gärna genom hjulet och runt ramen.
  • Lås och lås in cykeln eller mopeden under natten (om du har möjlighet till det). Förvara den inte på tomten eller på gatan.
  • Parkerar du i offentlig miljö kan du med fördel ta bort sadeln på din cykel och ta med dig den. Det försvårar avsevärt för tjuven.
  • Märk din cykel/moped med DNA. Det gör det svårare för tjuven att sälja godset och lättare för polisen att identifiera den.

Bildelsstölder

Det har varit två stölder ur/från bil i januari. Vid det ena tillfället stal man däcken och även lösa föremål i bilen. Det andra var en klassisk ”slangning” av bensin. Vi verkar med andra ord inte haft några ligor på ön som inriktar sig på bildelsstölder från märkesbilar.

  • I december stals dock ett par bilar nattetid genom att personer tog sig in och stal bilnycklar i bostaden eller fångade upp signalen från bilar med så kallade keyless-system.
  • Även här finns det åtgärder du kan göra för att minska risken att detta händer dig och för att försvåra för tjuven.
  • Förvara keyless-nycklar i en plåtburk så att signalen inte kan fångas upp.
  • Förvara inte bilnycklar eller andra värdesaker direkt innanför ytterdörren
  • Se till att din bostad är låst och larmad (om du har larm) när du går och lägger dig.
  • Parkera bilen i garage om du har möjlighet till det.
  • DNA-märk attraktiva delar av bilen.

Om du blir utsatt för en bildelsstöld kontakta genast polisen och hör om det finns möjlighet att söka i området med polishund. Enligt gränspolisen, som arbetar med bland annat detta, så gömmer ofta tjuvarna godset (som de plastar in) under en närliggande gran eller dylikt. Godset hämtas sedan upp dagen efter av några andra. Chansen är därför stor att godset är gömt i närheten av din bostad.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *