Ett spadtag för nya simhallen

Grävande journalistik. Från vänster: Suzanne Liljegren, Carl-Johan Schiller, Birgitta Sköld, Martin Junblad, vd Cobab, Daniel Källenfors och Daniel Broman.
Lidingö2 september 2022 kl 11.451

I onsdags togs det första spadtaget för den nya simhallen i Dalénum. Den politiska majoritetens fyra kommunalråd var på plats med stadsdirektör Daniel Broman, stadens projektledare och representanter för företaget Cobab, som bygger simhallen.

– Det första spadtaget är en viktig milstolpe, kunde kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) konstatera när han höll ett kort tal. Vi har jobbat för det här badhuset i hela våra politiska liv. Resultatet har blivit väldigt bra. Det blir en simhall för gamla och unga, för de som tränar eller motionerar, för kvinnor och män, för pojkar och flickor och en simhall där alla badar tillsammans. Så det är fantastiskt kul att vi har kommit så här långt.

– Äntligen! utbrast Birgitta Sköld (LP). Den här dagen har vi längtat efter så länge, själv har jag varit engagerad i det här projektet i åtta år nu. Det som har varit viktigt för oss är ju att vi ska få en simhall som Lidingöborna älskar och den ska också vara av mycket god kvalitet.

– Ja, det stämmer, sa Carl-Johan Schiller (KD). Vi har varit runt i Stockholmstrakten under två mandatperioder, i åtta år och tittat på andra simhallar och letat efter bra exempel för att kunna ta med till Lidingö. Simhallen är en av tre gamla surdegar, som vi nu kan diska av. De andra är Lidingövallens 400 metersbana och bullerplanket i Gåshaga. Jag ser fram emot premiärdoppet!

– Jag tror att det är många som har undrar hur det kommer sig att Lidingö med 48 000 invånare inte har en ordentlig simhall, kunde Suzanne Liljegren (L) sammanfatta. Det har funnits en stor längtan efter att få en modern simhall och därför känns det extra roligt idag, när den nu är på gång att byggas.

Det kommer finnas ett antal omklädningsrum med bastu, dels för badgäster och friskvårdsbesökare, men även för fotbollens tränare och spelare. Servering, föreningslokal och kansli kommer också finnas.

Själva byggnaden kommer att vara i klassisk stil för att smälta in i omgivningen. Invändigt kommer det finnas en 25x25 metersbassäng med 10 banor, svikt och trampolin, en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, friskvårdslokal samt familjebad med barnpooler och attraktioner för de yngsta.

Hela projektet kommer att kosta 310 miljoner kr. Platsen i Dalénum ligger centralt på ön, precis intill den nya fotbollsplanen och valdes ut redan i förra mandatperioden som den mest lämpliga platsen, både tekniskt och praktiskt. Fördelarna är att det är många som bor i närheten, det byggs mycket här och det finns goda kommunikationer.

Hösten 2025 är det tänkt att simhallen ska slå upp portarna för allmänheten.

Kommentarer

  1. Härligt, det är på tiden att något händer! Synd bara att man inte investerar långsiktigt i en 50m-hall när man nu äntligen bygger. Det skulle behövas i en kommun med snart 50 000 invånare – för att täcka behoven framåt.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *