Erfarenhet och nya idéer möts i kyrkorådet

Stad & Politik10 december 2021 kl 14.042

Igår kväll sammanträdde den nya kyrkofullmäktige i Lidingö församling. Då valdes posterna för den kommande mandatperioden. Lidingö Nyheter har träffat de två som fick de tyngre ledarrollerna inom kyrkorådet, för att höra deras åsikter om valet och församlingens framtid.

Axel Göthberg, 22, från Partipolitiskt Obundna I Svenska Kyrkan (POSK) är initiativtagaren till nomineringsgruppen på Lidingö. Efter kyrkovalet stod det klart att hans grupp fått överraskande 21,92% av rösterna på ön. Trots att det var första gången de ställde upp. Igår kväll valdes han in som ordförande i kyrkorådet.

Axel Göthberg efter valet i september.

– Det känns fantastiskt bra. Jag blickar framåt inför det kommande arbetet med stor ödmjukhet, framåtanda och optimism. Med tanke på valresultatet och det stöd vi har med oss i ryggen så känns det som att merparten av Lidingöborna tycker det är bra med lite föryngring, säger han.

Göthberg avslutar med att berätta om förväntningarna för de kommande åren.

– Till församlingen ska församlingsbor kunna komma, oavsett politisk hemvist. Dessutom ska de känna sig trygga med att kyrkan förmedlar evangelium, inte partipolitik.

Suzanne Fredborg, 68, från Borgerligt Alternativ, kliver bekvämt in bredvid Göthberg som vice ordförande. Hon har 40 års erfarenhet inom kyrkopolitiken och blev vald till kyrkofullmäktige när hon var 25 år gammal.

Kyrkorådets nya vice ordförande, Suzanne Fredborg, Foto: Lidingö församling

– Det känns hedrande och inspirerande att tillsammans med Axel och hela kyrkorådet få arbeta för att Lidingö församling även i fortsättningen har de bästa förutsättningarna i sitt viktiga uppdrag bland oss människor, säger hon.

Tillsammans är det de två, tillsammans med de andra i kyrkorådet som ska försöka leda församlingen in i en positiv trend. Fredborg hade detta att säga om hennes och Göthbergs uppkommande samarbete.

– Axel och jag delar en liknande mångårig erfarenhet från barn- och ungdomsverksamhet i Lidingö. Jag tror det är viktigt med engagemang, erfarenhet och samsyn. Jag tror att vi med våra olika och lika erfarenheter kan komplettera varandra. Vårt samarbete är för församlingens bästa.

Nu återstår det att se hur en lång erfarenhet och ett ungdomligt nytänkande kan gynna församlingen. De nya förtroendevalda tillträder officiellt den 1 januari.

Kommentarer

  1. Ett medskick till Axel är att om man som församling nu råkat begåvas med enorma tillgångar som hela kyrkosverige stirrar avundsjukt på ska man förvalta dessa tillgångar långsiktigt för församlingens bästa och inte drabbas av nyborgerlig beröringsskräck och sälja ut hejvilt – minns Lidingö Energi. Förhoppningsvis den sista lokala offentligt hjärndöda affären. Axel – sitt still i båten. Du är en klok person.

    1. Tack för bra inspel.
      Självklart kommer vi alltid att vara långsiktiga och alltid agera för församlingens bästa och ha is i magen. Vår ambition är att församlingen ska vara minst lika blomstrande och levande även om 10 år.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *