Rekordmånga UF-företag i Stadshuset

Mycket människor i stadshuset under UF-mässan i torsdags. Foto. Katarina Palmstierna
Näringsliv8 december 2023 kl 18.31

I torsdags var det dags för Hersbys entreprenörsmässa i Lidingö Stadshus entréhall. Hela 30 stycken UF-företag var med i år, rekord många. Stadshuset kryllade av spännande affärsidéer och massor av människor i både montrarna och som åskådare.

Lidingö Nyheter gav sig ut för att prata med några av kandidaterna. Alla företag hade bra och genomtänkta idéer, dem tre redaktionen pratade med var; Ekofiltret UF, Forever Leather UF och Safetyjewerly UF.

Ekofiltret UF har designat ett eget stilrent, återanvänt och miljövänligt kaffefilter i rostfritt stål. UF-företaget säljer ett kaffefilter för 249 kr.
– Det slängs 750 miljoner kaffefilter varje dag, det är därför vi har skapat ett kaffefilter som går att återanvända och du kan tvätta den i diskmaskinen. Ekofiltret är en perfekt julklapp till den som älskar kaffe, eller till dig själv.

Forever Leather UFs affärsidé är läderaccesoarer gjorda av gammalt läder. UF-företaget återanvänder läderbitar som annars skulle gå i spill. Genom att ta dessa läderresterna gör killarna stilrena armband och nyckelknippor.
– Vi tycker det är för mycket läder som slängs i läderbranchen och därför tar vi nytta av de bitarna och gör något användbart med dem istället.

Safetyjewerly UF säljer armband gjorda på tygbitar från tjejernas gamla jeans. Tjejerna i UF-företaget har en stor framtidsplan för produkten, vilket är att ha ett chip i armbandet för säkerhet, vars företagets namn kommer från.
– I framtiden vill vi sätta in ett chip i armbanden som kopplas till mobilen. Så om du någongång är i fara, exempelvis om du blir kidnappad, ska du kunna trycka på armbandet och så skickas det iväg ett meddelande till dina valda kontakter om att du behöver hjälp.

Kl. 18.00 var prisutdelningen för företagen. Prisutdelningen ger pris i fem olika kategorier:

Bästa affärsidé: Safetyjewerly UF. Tilde Ander, Elsa Elofsdotter och Ella Bromée.
Säljer säkerhetsarmband av gammalt jeanstyg.

Bästa hållbarhet: Denimi UF. Majken Levin, Amanda Nordlander, Astrid Rabe, Ruth Hegbart och Greta Wedell.
Företaget gör trendiga och unika jeans till unga kvinnor. Jeansen köps in second hand och får de nytt liv genom tjejernas olika designs.

Bästa affärsmodell: Biobubblan UF. Elliot Sylvén, Rasmus Willén, Carl Hedenberg, Felix Hockman och Filip Andersson.
Killarna gör ett självförsörjande ekosystem i en burk, som är en vacker, hållbar och underhållsfri lösning på att ha växter i hem och kontor.

Bästa monter: ZNT UF. Märta Jobeus, Julia Planting, Annie Bergqvist och Evelina Wahlberg.
Företaget säljer doftsmycken som gör att kunden kan bibehålla doften av sin parfym en längre tid utan att behöva spruta den på kroppen.

Bästa pitch i draknästet prisades UF-företagen Morgonbrödet UF, Biobubblan UF och LysUpp UF.

Ni kan träffa ett flertal av UF-företagen i helgen på julmarknaden i centrum.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *