En vital 65 åring! – Rotary-rörelsen växer på Lidingö

Alltid spännande föredrag på Rotary. Foto: Bo Vading
Lidingö3 maj 2019 kl 06.43

I dagarna firar klubben Lidingö Rotaryklubb 65 år. Sällan har Rotary-rörelsen på Lidingö varit mer aktiv.

På Lidingö finns hela tre Rotaryklubbar. Lidingö Rotary som är den äldsta och har möte på Scandic Foresta på fredagar, Lidingö Långängen Rotary har lunchmöte på måndagar, också på Foresta, och Lidingö Milles Rotary har frukostmöten på Skogshem & Wijk på fredagar.

– Vi har en jämn tillströmning av nya medlemmar. Vi är ett affärsnätverk från början, idag med 1,3 miljoner medlemmar över hela världen.  Är du medlem i Rotary har du fritt tillträde till alla klubbar i hela världen, säger presidenten Helena Bargholtz i Lidingö Rotary, i en kommentar till Lidingö Nyheter.

Medlemmarna träffas mellan en timme över lunch eller frukost.  Inbjudna föreläsare håller ett föredrag på ett aktuellt ämne, med efterföljande frågestund.

– Medlemmarna knyter bra kontakter inom näringslivet och politiken och det fungerar lite som ett ”lunchuniversitet”, med spännande korta föredrag varje fredag, berättar Helena Bargholtz.

Lidingö Rotary har idag ett 70-tal medlemmar, varav cirka 25% är kvinnor. Snittåldern är 60+.

Rotary är en internationell medlemsorganisation som består av människor som brinner för att förbättra samhället, och göra livet bättre för människor runtom i världen. Det finns Rotaryklubbar i nästan alla världens länder. De 1,3 miljoner medlemmarna är fördelade på 35 000 klubbar.

Medlemmarna åstadkommer förändring där de bor och samarbetar dessutom med andra klubbar om internationella projekt som inriktar sig på dagens mest angelägna utmaningar. Genom att vara medlem i Rotary har man möjlighet att aktivt göra skillnad, samtidigt som man får personlig tillfredsställelse och livslånga vänskapsband på köpet.

Som internationell organisation värderar Rotary sin mångfald runtom i världen och i varje klubb. Alla klubbar strävar efter att återspegla mångfalden genom att inkludera medlemmar med olika yrken, kön, åldrar och etniska tillhörigheter.

Att ha medlemmar med olika bakgrund och synpunkter ger klubben en större förståelse för samhället, dess problem och gör den bättre rustad att hitta lösningar. Precis lika viktigt är det att skapa en kultur av inkluderande där dessa skillnader respekteras, stöds och värdesätts. Rotary är icke-politisk och icke-religiös och diskriminerar inte mot kön, ras, hudfärg, tro, nationalitet eller sexuell läggning.

Rotary Foundation, som alla medlemmar bidrar till via sin medlemsavgift, har spenderat över 3,7 miljarder USD på livsavgörande hållbara projekt som hjälper behövande människor i hela världen att få tillgång till rent vatten, sjukvård, läs- och skrivutbildning och andra nödvändigheter.

En av förmånerna med att vara rotarian är att man kan vara stolt över att vara en del av en organisation som verkligen gör skillnad i lokalsamhället, - och i världen. Sedan 1985 har rotarianerna fungerat som samhällsbaserade personer som mobiliserar för polioutrotning, och har motiverat internationella grupper, regeringar, privata organisationer, samhällen och privatpersoner att hjälpa till i den globala insatsen att utrota polio i världen.

Rotarys fredscenter vid sju ledande universitet på olika platser i världen erbjuder utbildningsmöjligheter på hög nivå för Rotarys fredsstipendiater, yrkesarbetande som vill ägna sig åt eller avancera i en karriär inom fredsbyggande och konfliktlösning. Varje år väljs upp till 100 stipendiater från hela världen för att påbörja antingen en magisterexamen eller ett certifikatprogram inom konfliktlösning, fredsstudier eller internationella relationer. I Sverige är detta fredscenter förlagt vid Uppsala Universitet.

En annan förmån man har som medlem i en Rotaryklubb är möjligheten att få internationella erfarenheter och kontakter. Vare sig du är värd för en utbytesstudent, deltar i ett internationellt Rotarymöte eller samarbetar om ett projekt med en klubb i ett annat land, erbjuder Rotary många sätt att få kontakt med människor från hela världen. På Lidingö har nu Lidingö Milles Rotary ansvar för en utbytesstudent, Marie-Liese Brusselmans ,från Belgien. Fredag 24 maj kommer hon på besök till Lidingö Rotary och berättar om sin vistelse och skolgång här.

På Lidingö är Rotaryklubbarna engagerade i många lokala projekt, som till exempel ”Årets Lyft” inom skolan, ett årligt pris till duktiga elever vid Kommunala Musikskolan och vandringspris vid Lidingöloppet. Senaste två åren har Lidingö Rotaryklubb finansierat  en busstur runt Lidingö för nyanlända.

– Vi önskar oss flera yngre medlemmar och gärna flera kvinnor. Det är inte nödvändigt att vara medlem för att besöka våra möten första gången. Vi välkomnar alla att prova på. Om man klickar på annonsen vi har i högerspalten här i Lidingö Nyheter leds man till vår hemsida där man kan se vårt veckoprogram för Lidingö Rotaryklubb, säger Helena Bargholtz.

Helena Bargholtz, President Lidingö Rotary önskar sig flera medlemmar. Foto: Bo Vading
Spännande diskussioner under luncherna på Rotary. Foto: Bo Vading

Pål Jebsen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *