En värdefråga

Kåserier19 mars 2022 kl 04.041

Den som står i en kassakö kan få höra ett och annat när kunder diskuterar något kontroversiellt. För att inte tala om personalen, de får höra mycket men måste förhålla sig neutrala. Oftast klarar de  uppgiften på ett beundransvärt sätt.
Igår tog jag dramaten och åkte till Willys. Det sitter nästan i ryggmärgen hur mycket man kan handla om man som jag vill hinna med samma buss tillbaka. Det rör sig om drygt 30 minuter. Jag hamnade längre bak i den enda kassakö som var öppen och var lite spänd om jag skulle hinna med bussen.

Längre fram vid kassan pågick en diskussion mellan två kunder om ’vem som hade rätt’ (min tolkning). Tyvärr hade jag inte hört från början vad saken gällde, mina tankar var på ett annat håll. Men så mycket uppfattade jag att damen ifråga ansåg att (hon) som bor här  hade rätten på sin sida medan den unge mannen hävdade på ren svenska att han också bor här. 

Detta uppfattade jag (men inte mer) för vid det laget gick jag fram och bad kassörskan öppna en kassa till. Och på ett ögonblick var ytterligare en kassa öppen.  I den kön ställde sig genast den unge mannen och ett par till. 

Att någon ska behöva höra antydningar av vilket slag de vara må i en kassakö eller någon annanstans för den delen är bara för sorgligt. Det är lätt gjort att skaka av sig incidenten som ”tjafs” men tänk om det ligger något annat bakom.  Vad har det med saken att göra var man bor eller hur länge för den delen? Var och en betalar med  sina pengar; kort eller kontanter. Och så dyker den upp igen den ständigt återkommande frågan om människors lika värde.*

---------------------

* I FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter står det att ”alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Det innebär att det inte spelar någon roll var du bor, var du kommer ifrån, vilket kön du har, vilket språk du pratar, vilken politik du gillar eller om din familj är rik eller fattig.

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *