En vädjan till dig som bor på Lidingö: nu behöver du stödja dina lokala småföretag!

Näringsliv3 april 2020 kl 07.12

Coronaviruset har skapat stora problem på fler sätt än alla påtagliga hälsorisker. Läget är akut och vi vill nu be dig och alla du känner att stödja oss i denna kris så vi kan fortsätta vara här för dig och din familj. Statens krispaket är väl menat, men kommer inte att nå fram till alla.

I vår kommun finns idag tusentals småföretag som varje dag kämpar för att du ska ha nära till just det du behöver. Bagare, restauranger, tobaksbutiken, cykelhandlaren, frisören, blomsterhandeln, massören, cateringföretaget och snickaren – alla representerar vi företag som just nu kämpar för att finnas kvar när krisen är över. 

På många sätt är de minsta företagen kommunens hjärta. De står för 34 procent av skatteintäkterna, vilket är 978 miljoner kronor. Dessutom fanns det förra året 10 211 jobb i våra små företag på ön. (Källa: Företagarna (2019), Välfärdsskaparna). 34 procent av kommunens skatteintäkter som nu riskerar att försvinna och lämna efter sig ett stort hål i kommunens finanser.

Bakom varje småföretag finns även en person som tagit stora risker, i de absolut flesta fall för en betydligt lägre inkomst än de hade i en tryggare anställning, tidigare i livet. De här personerna drivs inte av pengar utan av att skapa – en tumregel är att dessa skapar ungefär 4 av 5 nya jobb, på nationell nivå. Det är därför vi envist hyllar entreprenörer. De är så otroligt viktiga för vårt land.

Statens krispaket har hittills riktats över huvudet på de flesta företag, tyvärr. Åtgärderna är applicerbara på större och medelstora företag. Så här ser det ut, enkelt beskrivet:

• Lejonparten av de mindre företagen, alltså de typiska Lidingöföretagen har en sund ekonomi men en låg vinstmarginal mellan 2 och 4 procent. Redan det initiala faktumet diskvalificerar de flesta av dem från det första paketet med lån genom banker.

• Regeringen insåg det snabbt och återkom med de två följande krispaketen som når djupare i Sveriges mångfald av verksamheter. I praktiken företag med en omsättningsförlust upp till ungefär 50%. För dem kan permitteringslösningen utgöra en viss hjälp. De sänkta arbetsgivaravgifterna kan hjälpa de företagen att hålla kvar en del av sina anställda, en mycket begränsad tid.

Men inget av de här paketen har någon egentlig effekt för en verksamhet som förlorat 70 – 100 procent av sina intäkter. Som exempel restauranger, frisörer, massörer, eventarrangörer, konferensanläggningar eller andra verksamheter där fysisk närhet är en förutsättning. Där gör rabatter på avgifter ingen större skillnad.

Det är nu du kan hjälpa till.

Det jag beskrivit kanske inte är någonting du funderat över, de har ju alltid funnits där. Det är lätt att ta för givet att man ska kunna köpa sitt bröd på det lokala bageriet, dela goda stunder med vänner och familj på restauranger och barer eller göra sig fin inför högtider hos favoritfrisören. Kort och gott står småföretagen för ljusglimtar i gemene man och kvinnas vardag, vilka i värsta fall nu kan komma att försvinna.

Sedan några veckor tillbaka har vi småföretagare inte bara upplevt en inbromsning av vår försäljning, den har för flera av oss helt tvärstannat. Vi är dem som förlorat 70 – 100 procent. Många av oss går just nu på knäna och vi vet idag inte om vi kommer att kunna betala ut löner till våra anställda nästa månad. Vi ser våra livsverk gå upp i rök framför våra ögon – och vi kommer att behöva säga adjö till våra kära medarbetare.

En illustration av hur bråttom det är: Organisationen Företagarna har telefonlinjer för medlemmar. Där är som namnet föreslår företagare, alltså personer och inte företag medlemmar. Personalen som svarar på de linjerna hjälper till med råd om byråkratiska trassel, juridik och försäkringar. Vi hade ett möte mellan förtroendevalda kommunrepresentanter nu över lunchen. Det vi fick höra från telefonsupporten idag gjorde mig förbannad och ledsen. De tar nu emot allt desperatare samtal från människor som inte bara gråter över telefon, utan som rakt ut ifrågasätter poängen med att fortsätta leva alls. De har gått från att lämna sin anställning för att på egen hand kämpa för att kanske någon gång i framtiden förverkliga en dröm, till att bli svårt skuldsatta på bara några veckor.

Det är en påminnelse om att vårt samhälles skyddsnät traditionellt sett inte anpassats för de här risktagarna och arbetsplatsskaparna. Men jag hoppas att en av de positiva lärdomar vi tar med oss ur den här djupa krisen är att se dem. Värdesätta deras insats lite högre i framtiden.

Givetvis har vi all förståelse för att kommunens invånare är oroliga för att själva smittas eller för att bära vidare viruset till en närstående som tillhör en riskgrupp. Det är inget annat än beundransvärt att vi som befolkning gör allt vi kan för att inte utsätta oss för onödiga risker och därmed hjälper sjukvården i bekämpningen av coronaviruset.

Vi vill därför slutligen uppmuntra dig som bor i vår kommun att även fortsatt stödja oss, dina lokala småföretagare, på det sätt du kan.

Om du inte tillhör en riskgrupp. Handla hos din butik på hörnet, unna dig ett besök hos det lokala bageriet på vägen hem, ta take-away från din kvarterskrog, köp cykeln nu som du hade tänkt köpa senare i vår. Men håll avståndet fysiskt, inte socialt. Det är två olika saker. Var betänksam, din skull och för personalens skull.

Om du tillhör en riskgrupp. Lyft telefonen och berätta vad du behöver så ska vi göra vårt bästa för att hjälpa dig utan att du behöver utsätta dig för onödiga risker som kan riskera din hälsa. Våra butiker har redan börjat visa kläder med Skype och Facetime för kostnadsfri hemleverans. De visningarna kan bli lite roliga. Krogarna som inte tidigare gjort det erbjuder också hemleverans. Vi försöker på alla sätt och hoppas att ni kan hjälpa oss. Vi har lånat en bil från kommunen och kör ut allt möjligt utan kostnad. Två chaufförer kör skytteltrafik, ideellt.

Ingen insats är för liten. Om du gör vad du kan, så lovar vi att göra allt som står i vår makt för att finnas kvar när den här krisen blåst förbi. Tillsammans kan vi se till att Lidingö inte stannar utan fortsätter att hålla öppet i och genom krisen.


Jonas Melcherson
ordf. Företagarna Lidingö med styrelse

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *