En ö utan kontanter?

Lidingö19 augusti 2021 kl 05.33

Digitaliseringen leder till stora förändringar av hur vi betalar, och kontantbetalningar tvingas göra allt större utrymme för elektroniska betalningsmedel. I takt med att kontanterna i allt större grad försvinner i vårt samhälle blir diskussionen kring frågan hetare. Somliga tycker att kontanterna med fördel kan ersättas med digitala betalningssätt och att detta är banar väg för ett smidigare och enhetligare samhälle. Andra menar att kontanter fortfarande spelar en viktig roll i vårt samhälle och ekonomi. 

Också på Lidingö märks det av att kontanterna långsamt håller på att försvinna. Bland annat har kontanthanteringen på SEB:s bankkontor i Lidingö centrum sedan en tid tillbaka upphört, och bankomaterna på ön har under de senaste åren minskat i antal. Kontanter är fortfarande godkända betalningsmedel i de allra flesta av butikerna i Lidingö Centrum, men bland annat Jarméus skor och Joe & Juice accepterar enbart kortbetalning. 

Vi har frågat några Lidingöbor om vad de tycker om att kontanterna försvinner allt mer:

Eva Kock, Tor: Jag tycker det är tråkigt, jag är gammalmodig.När jag handlar i livsmedelsbutiken brukar jag betala i kontanter men större summor blir oftast kort, så jag använder båda. Däremot tycker jag att det verkar så sårbart med bara kortbetalning.” 

Zinita Rust, golfare, Torsvik:  ”Jag tycker det är fruktansvärt, det är något jag har retat upp mig rätt mycket på. Knappt några banker har några pengar nuförtiden och nästan var du än går kan du inte betala med kontanter, utan enbart kort. Jag tycker kortbetalning är okej vid större summor, för det vill man inte bära runt på. Jag tycker man måste ha en viss kontantbuffert, ifall datasystemet havererar, det är inte tillförlitligt. Enligt mig borde man i varje fall få betala kontant upp till vissa belopp, säg 300-500 kronor.

Bengt Eriksson, Baggeby: ”Värdelöst tycker jag. Framförallt för dem som inte vågar använda sina bankkort av rädsla för att de ska försvinna. Jag använder själv bara kort så mig rör det inte, men jag tänker på de äldre.” 

En utredning tillsatt av regeringen pågår nu med uppdrag att kartlägga hur betalningsmarknaden ser ut idag och kan komma att se ut i framtiden, med utgångspunkt i utvecklingen i Sverige och andra länder. Utredningen ska bland annat se över innebörden av begreppet lagligt betalningsmedel i ett samhälle där användningen av kontanter minskar allt mer, samt kartlägga rollfördelning mellan stat och näringsliv på betalningsmarknaden. Till särskild utredare har Anna Kinberg Batra utsetts. Utredningen ska senast redovisas i november nästa år. 

Källa: Regeringen

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *