En mäklare kostar 111 111 kr på Lidingö

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Lidingö2 december 2020 kl 05.43

Bostadssajterna Booli.se och Hittamäklare.se presenterar statistik för mäklararvoden i Sverige. Det är siffror som tidigare har varit svåra att få tag på för konsumenter.

Statistiken visar både hur stort det genomsnittliga arvodet är i olika delar av landet och vilken arvodesmodell som är mest lönsam för konsumenter. Syftet är att hjälpa den som ska anlita en mäklare att förstå hur mycket andra i området betalar för mäklartjänsten.

– Nästan alla säljare gör research inför valet av mäklare för att förstå skillnaden mellan olika mäklarerbjudanden och hur prisbilden ser ut. Många säljare vänder sig till oss och vi har genom åren fått många frågor om just arvoden, därför är data om arvoden en viktigt del i vårt arbete för att hjälpa säljare i sitt mäklarval, säger Alexandra Eldin, affärsområdeschef på Hittamäklare.

Medianarvodet i landet ligger på 53 500 kronor, men det skiljer sig mycket från kommun till kommun och beroende på vilken typ av bostad som säljs. Mäklare tar i regel högre arvoden för villor än för lägenheter. Den kommun i Sverige där arvodet är högst är Danderyd i Stockholms län, där medianen för arvoden ligger på 139 500 kr för hus. Lidingö hamnar på andra plats med ett medianvärde på 111 111 kr för villor.

Den vanligaste prismodellen är stege. Det innebär att mäklaren får en lägre procent (eller fast summa) av försäljningspriset upp till en viss nivå och på allt som överträffar brytpunkten får mäklaren en högre procent. Henrik Almér, analytiker på Booli, har analyserat siffrorna och konstaterar att stege inte bara är den vanligaste arvodesmodellen, utan också den som är mest lönsam.

–Vi har analyserat arvodesdata från de senaste tre åren och vi ser tydligt att de som använder sig av arvodesmodellen stege generellt säljer till ett högre pris än vad bostaden statistiskt är värderad till jämfört med de som använder sig av ett fast pris. En teori är att en stege ger mäklaren ett extra incitament att kämpa för att sälja bostaden till ett så bra pris som möjligt, säger Henrik Almér, analytiker på Booli.

Dyraste kommunerna att sälja hus i:

Kommun Arvode (hus median)
Danderyd 139 500 kr
Lidingö 111 000 kr
Nacka 99 400 kr
Vellinge 96 400 kr
Lomma 94 400 kr

Dyraste kommunerna att sälja lägenhet i:

Kommun Arvode lägenheter (median)
Lomma 60 000 kr
Göteborg 60 000 kr
Solna 58 000 kr
Lidingö 56 500 kr
Sundbyberg 55 000 kr

Källa: Booli

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *