En bild berättar …

Historia17 februari 2019 kl 08.01

Här syns mamma Esther med sina barn Karin och Gösta år 1910. Foto: Wilhelm Gerdsiö
Här syns mamma Esther med sina barn Karin och Gösta år 1910. Foto: Wilhelm Gerdsiö

Här är samma gavel år 2019. Foto: Ibb Jessen
Här är samma gavel år 2019. Foto: Ibb Jessen

Canada, Chile och Peru hette tre planerade bostadskvarter längst in i Kyrkviken. Men det var bara Canada som blev byggt. Bilden i svartvitt visar radhusen på Canadastigen år 1910. Huset närmast har adress Canadastigen 51 och ligger närmast Elfviksvägen och mittemot den tidigare entrén till Canada brädgård. Canadaradhusen ritades av arkitekt Rudolf Arborelius som bostäder för hantverkare som skulle bygga villor i AB Lidingö villastads regi. Radhusen byggdes 1908–1909 och anses vara Sveriges första radhus i stadsmiljö. År 1909 kom samtliga 26 radhus ut till försäljning men endast fyra hus såldes det året. Radhusen är förklarat byggnadsminne sedan 1981.

Gavelradhuset på bilden köptes av Wilhelm och Esther Gustafsson med barnen Karin och Gösta. Familjen kom från Hornsgatan på Södermalm och hade en längtan ut på landet med frisk luft och tillgång till en trädgård.

Wilhelm var verkmästare på LM Ericsson på Rådmansgatan och pendlade dagligen till sitt jobb i Stockholm. Wilhelm var också amatörfotograf och tog många fotografier på sitt hus och familjen. Esther var hemmafru och hade viss verksamhet med hemsömnad och intresse för heminredning.

År 1914 föddes parets tredje barn som döptes till Hjördis. Det är genom Hjördis äldsta dotter Anne-Marie som vi fått tillgång till Wilhelms bilder. I juli 1921 bytte familjen efternamn till Gerdsiö.

Esther bodde kvar i huset till år 1941 trots att maken Wilhelm avled 1936.I

En bild berättar ...

är ett samarbete mellan Lidingö Hembygdsförening och Lidingö Nyheter
Vi kommer att visa en historisk bild här i tidningen minst en gång i månaden.
Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se, eller besök museet på Lejonvägen 26A. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Lidingö Museum är öppet tis, tors, lör, sön 12-15.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *