En bild berättar: Pojken på Solstickan

Einar Nermans förlaga och tändstickspojken på asken som den ser ut än idag.
Historia8 augusti 2021 kl 04.322

Som bekant har det alltid funnits gott om ”kändisar” på Lidingö. Mindre känt är att kändisskapet också omfattar en del barn, gestaltade i böcker och på bild, som har sitt ursprung på ön.

Pojken på tändsticksasken Solstickan, har stark anknytning till Lidingö. Det sägs att den lilla kavata killen, som funnits på tändsticksaskarna i mer än åttio år, är en av världens mest reproducerade bilder. Solstickepojken skapades av konstnären och lidingöbon Einar Nerman som bodde på Hersbyholms gård.

Nerman var en mångsidig konstnär, bland annat efterfrågad som illustratör.  Under 1920-talet arbetade han i London med att teckna i för tidningen The Tatler och under andra världskriget var han tidvis verksam i USA. Hans karikatyrer av tidens stjärnor inom film och teater blev internationellt uppmärksammade.      

År 1936 bildades stiftelsen Solstickan, till förmån för barn och gamla. Vid den tiden var tändstickor en dagligvara med lågt pris, som många använde. Idén var att avsätta en liten del av intäkten på varje ask till stiftelsen.

Nerman fick uppdraget att rita en etikett till tändsticksaskarna – och det var bråttom. Han använde därför en av sina tidigare teckningar föreställande Tummelisa och avsedd som illustration till H C Andersens saga. Nermans son Tom hade stått modell för bilden.

I sin självbiografiska bok ”Livet en dröm” skriver Nerman: ”Jag tog helt enkelt och förvandlade Tummelisa till Solstickepojken - tog bort hennes fackla och satte en sol uppe i kanten av asken”. Han fortsätter: ”Ja nog har det varit reklam för mej, fast honoraret var det minimala, ett par hundra kronor, om jag minns rätt.

Nå, nu gör ju asken nytta för både unga och gamla”. Redan första året fick stiftelsen Solstickan in en stor summa pengar genom försäljning av tändsticksaskar och insamlingen pågår än.  

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum, när det öppnar igen. Just nu är det tyvärr stängt. Genom museet kan du leta efter gamla bilder i museets bildarkiv. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *