En bild berättar: När elefanterna kom till Klockargården

Från invigningen av statyn Lekande elefanter 1947. Carl Milles i mitten av alla skolbarn. Fotot, där undertecknad finns med tillsammans med kompisar i fjärde klass, upptäckte jag av en slump i Lidingö Museums bildarkiv.
Historia26 oktober 2019 kl 07.401

Skulpturen ”Lekande elefanter” skapad av Carl Milles, kom till Klockargårdens skola 1947.

Den 6 september var det högtidlig invigning. Konstnären var själv på plats och vi elever var ordentligt uppställda på skolgården. Själv gick jag i fjärde klass och mitt tydligaste minne var inte konstverket utan konstnärens utseende. En äldre farbror med yvigt hår som fladdrade i vinden var inte vanligt på den tiden. Visst tyckte vi elefanterna var gulliga, men kanske litet ouppnåeliga för oss barn uppe på sin höga sockel. Skulpturer som idag placeras i barns miljöer får man ju oftast både ta och klättra på.

Skulpturen ”Lekande elefanter” finns fortfarande vid Klockargårdens skola. Foto: Ibb Jessen

Vi fick veta att en av skolans lärare, Anna Hedmark, god vän till familjen Milles, hade medverkat till att skolan fick konstverket. Med tiden lämnade Anna Hedmark sin lärartjänst för en befattning på Millesgården. Där kom hon under flera år att anordna inspirerande visningar av Milles verk. Jag var med vid några sådana tillfällen, där hon förmedlade spännande inblickar i Milles arbete och tankar kring skulpturparken.

Millesgården hade då ännu inte nått dagens status som en av landets främsta konst- och turistattraktioner.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag, 12.00-15.00. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Kommentarer

  1. Det var kul att se, jag var också på skolgården den dagen men jag ser att det var mest tjejer där. Mitt barnbarn Maja har upptäckt att jag också med, det är mitt öra längst ner till vänster i bilden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *