En bild berättar: Missionsskolan brinner sommaren 1914

Historia19 april 2020 kl 07.154

Sommaren 1914 var mycket varm och åskan gick ofta över Lidingö. Tidigt på morgonen den 12 juli slog blixten ned i Svenska Missionsförbundets stora utbildningsbyggnad för predikanter och missionärer, Missionsskolan, nära Stockby gård. Skolans energiske initiativtagare, lektor P.P. Waldenström med familj var en av de få som fanns på plats i den sommartomma skolbyggnaden. Missionsskolans byggnader hade uppförts 1908.

Lidingö köpings borgarbrandkår kom snabbt med 50 man, men när man försökte släcka vindsbranden på ett ställe tog den fart på ett annat. Folk från trakten strömmade till i mängder. En langarkedja ner till Stockbysjön bildades av 225 frivilliga personer och många hjälpte till att rädda värdefulla inventarier. En del kastades ut genom fönstren, men det mesta togs trappvägen.

Vid lunchtid kom förstärkning från Johannes brandstation i Stockholm samt 150 gardister från Svea livgarde till hjälp. Först fram mot kvällen var branden bekämpad. Den största skadan åstadkom dock vattnet som strömmade ner genom våningarna. Waldenström själv blev närapå dödad när han steg ut genom porten samtidigt som någon kastade ner en brinnande dörr. Som genom ett under hann han stiga åt sidan och undgick att bli träffad. Byggnaden renoverades efter branden och efter några månader kunde utbildningen åter påbörjas i Missionsskolan.

I fotografiets mitt ser vi langarkedjan, där kvinnor i rad skickar  fulla vattenhinkar till brandsprutans vattencistern. Bilden ger också intryck av att eldsvådor kunde vara ett av den tidens spännande åskådningsobjekt! Lägg märke till de prydligt klädda personerna i förgrunden.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag, 12.00-15.00. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Text: Carl-Henrik Ankarberg.
Foto: Axel Svinhufvud, Lidingö Museum.

Kommentarer

  1. Där är man uppväxt och bott i 30 år i det Rosa huset även kallat Munebo alt. Nunnebo beroende på vad som bodde i huset ,men där hade vi en enormt stor tjänstebostad 6 r&k då min far var vaktmästare där och gick i pension under 2000 talet, nu har 3 av mina 4 barn gått på Kommunala förskolan som hyr in sig i botten på det stora huset sedan 12 år tebax.

  2. Bodde som liten i Rektorsbostaden några år. Min Farfar Gustav Blomberg var då rektor för Missionsskolan 1943-1949. Innan dess var han lärare där. Min pappa Birger Blomberg och hans fyra bröder växte upp i det rosa huset på 1920-1940 -talen.

  3. Intressant läsning. Min far föddes samma år som skolan brann 1914 och han var elev på skolan i början av 1940-talet. Jag är osäker på vem som var rektor då. Jag har kvar några svartvita foton från hans skoltid där.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *