En bild berättar: Lidingöpionjär inom bildesign …

Historia9 maj 2021 kl 05.09

Ingenjören Gustaf Ericsson, under en lång tid bosatt i villa Roskull Brevik, var en son till ”telefonkungen” L.M. Ericsson. Han startade redan 1904 en automobilfabrik i Stockholm och importerade även utländska personbilar. Han tog som sin uppgift att vänja svenska folket vid nymodigheten bilen. Gemensamt för alla tidiga bilmodeller var att de utseendemässigt var påverkade av de lite kantiga hästdroskorna. Men tiderna skulle förändras och här var Gustaf Ericsson en verklig nyskapare.

Lidingö Tidning skriver den 22 november 1933: ”Då vi på måndagseftermiddagen promenerade på [Lidingö]bron mötte vi i Ropsten ett snabbt framsvepande vidunder, vilket så småningom identifierades som en bil.” Ja, många lidingöbor undrade vad det var de såg komma farande på södra landsvägen, nuvarande Södra Kungsvägen ute i Brevik. Något sådant hade man aldrig sett tidigare.

Det var ingenjör Ericssons egenhändigt tillverkade strömlinjeformade personbil, populärt kallad Venus-Bilo. Svenska och utländska bilexperter såg den som världens då modernaste karosseri. Bilen som tillverkades på ett Volvo personbilschassi i endast ett exemplar var verkligen en pionjär. För den strömlinjeformade personbilen som typ kom att utvecklas inom bilindustrin först några år senare på 1930-talet. Tyvärr är Venus-Bilo sedan lång tid tillbaka skrotad.

På bilden står den stolte konstruktören och ägaren ingenjör Gustaf Ericsson med sin skapelse framför villa Roskull i Brevik hösten 1933. Bilen var så rymlig att den kunde ta sex passagerare och dessutom inte mindre än nio specialdesignade resväskor som på ett finurligt sätt stuvades in på olika ställen i bilen.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum, när det öppnar igen. Just nu är det tyvärr stängt. Genom museet kan du leta efter gamla bilder i museets bildarkiv. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *