En bild berättar: Kulla-Gulla

Historia11 september 2021 kl 05.251

Flickboken om Kulla-Gulla – skriven av Martha Sandwall-Bergström utkom 1945. (Ja, man skilde på flick- och pojkböcker på den tiden). Författaren var bosatt i Bergsätra på Lidingö när hon börja skriva om den tolvåriga flickan som ensam tog ansvar för fem torparbarn i det fattiga Sverige vid förra sekelskiftet. Boken tilldelades första pris i en barnbokstävling, utlyst av Bonniers förlag. 1945 var ett märkesår för svensk barn- och ungdomslitteratur. Samma år utkom också Pippi Långstrump (Astrid Lindgren) och Katten blåser i silverhorn (Lennart Hellsing)  med flera böcker som innebar något alldeles nytt i den svenska barnlitteraturen.

I skuggan av den frimodiga och påhittiga Pippi togs Kulla- Gulla emot med blandad kritik. Men boken blev snabbt populär bland unga tjejer och flera följde. Med tiden fick kritikerna upp ögonen för budskapet i böckerna om Kulla-Gulla. Man insåg värdet i hur inkännande det fattiga livet skildrades, och hur Gulla, fast hon så småningom blev herrgårdsfröken, fortsatte att kämpa för de svaga och mot samhällets orättvisor. Läsarna var till stor del tonårsflickor som slukade böckerna under efterkrigstiden. För dem blev Kulla-Gulla en ikon.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum, när det öppnar igen. Just nu är det tyvärr stängt. Genom museet kan du leta efter gamla bilder i museets bildarkiv. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Kommentarer

  1. Intressant artikel. M S B hamnade väl dessvärre lite i skuggan av Astrid Lindgren.
    Apropå barnboksförfattare. Kan vi se fram mot en artikel om Lidingöbon Anna Maria Roos som väldigt många svenskar har läst? Hon skrev skolböckerna Sörgården och Önnemo by.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *