
Åtta tums tjärnis av lika god kvalitet som förr.
På 1930-talet förekom det fortfarande isleveranser från Breviks gård. A Fr Stenström var den dominerande isleverantören i Lidingö. Stenström tog upp is i både Kyrkviken och Kottlasjön. Vid Kottlasjön hade han en isdös vid Badbergsvägen 13. Isdösen är numera borta, det lilla kontoret såldes som sommarstuga och tomten är bevuxen med slyskog.
Stenström hade, redan innan han flyttat till Lidingö, tagit upp is i Kottlasjön. Senare drev han sin rörelse och bodde i kv Vidar 3 i hörnet av Fjällvägen och Bergsvägen. Här hade ursprungligen legat ett åkeri, K E Erikssons, och ett stall med höskulle. Stallet använde Stenström för sina isleveranser med häst och kärra. Det är numera ombyggt till bostad och sammanbyggt med bostadsbyggnaden.
Stenström slutade leverera is på 1950-talet. Isen distribuerades från isdösarna i tvåhjuliga, blåmålade kärror. Kuskarna som satt i kärrans bakre vänstra hörn var iförda stora förskinn av läder med fickor nedtill, som samlade upp vatten, och hade stora tänger att bära isblocken med.
Att förse isskåpen i stadslägenheterna med is innebar ofta ett tungt kånkande uppför många trappor. In på 1960-talet levde yrket kvar i Stockholm.
I Lidingö Kommunalblad från 21 februari 1930 kunde man läsa: Isen är trots allt inte sämre än den brukar vara, kanske litet tunnare, försäkrar en representant för åkare Stenströms isupplag I Lidingö V, som vi har haft ett samtal med. Det är alltså ingen fara att isskåpen ska tå tomma till sommaren.
En liten titt häromdagen på Kottlasjöns kärnis, som mäter sin á goda 8 tum I gammalt mått, övertygade oss om påståendets riktighet, som för övrigt kan konstateras av läsaren på ort och ställe eller I årets nyupplagda isdös vid Hersby. Fotograf Ahlgren, Torsvik, knäppte för övrigt ovanstående trevliga bild från isupptagningen I Kottlasjön vid vårt besök.
I nästa vecka börjar isupptagningen I Kyrkviken, där det också lär bjudas fullgod vara.
Källa: Lidingöboken 1994