
Så kanske man kan kalla det som ägde rum på vår ö under åren 1912-1919. Då inföll det som kommit att kallas ”den svenska spelfilmens första storhetstid” med legendariska filmskapare som regissörerna Mauritz Stiller och Victor Sjöström samt fotografen Julius Jaenzon. I denna spännande filmvärld hade Lidingö en central roll – här producerades drygt hundra stumfilmer av vilka flera gått till filmhistorien.
AB Svenska biografteatern även kallad Svenska Bio, bildades 1907 i Kristianstad med filmproducenten Charles Magnusson som chef. Han sökte sig snart mot Stockholm bl a för att få tillgång till skådespelare som fanns vid huvudstadens teatrar. Vintern 1911 uppförde Svenska Bio en inspelningsateljé på Lidingö, vid nuvarande Läroverksvägen 9.

Enligt filmforskaren Gösta Werner, som ingående dokumenterat Mauritz Stillers verk, var det hög takt i inspelningarna, som mestadels gjordes under sommarhalvåret. En film kunde spelas in på en månad. Det nya mediet sågs emellertid litet över axeln och det var svårt att få etablerade svenska skådespelare att medverka. Norska och danska förmågor var mer intresserade. Magnusson hade ambitioner att höja den litterära och dramatiska kvaliteten i Svenska Bios produktion. Tillsammans med Stiller reste han till Paris och Berlin för studier och man fick då bland annat klart för sig vikten av bra manusförfattare. Det resulterade i att flera svenska författare så småningom kom att medverka i filmproduktionen. Bland annat Selma Lagerlöf som var mycket intresserad av filmmediet. Flera av hennes romaner kom att ligga till grund för succéfilmer.

I filmer som finns kvar från Lidingöperioden känner man igen miljöer från ön. En av de sista lidingöfilmerna var ”Herr Arnes pengar” byggd på Selma Lagerlöfs roman och med Mauritz Stiller som regissör. Filmen, som finns bevarad, såldes till 46 länder. På stillbilder från inspelningarna ser man filmens Marstrand, uppbyggd intill lidingöateljén. Alldeles bakom syns villorna på Bredablickshöjden! Från 1916 finns bland annat ”Kärlek och journalistik” bevarad. En kopia ägs av Lidingö stad och i filmen syns bland annat barn som leker utanför Hersby skola.

1919 lämnade Svenska Bio ateljén på Lidingö för nya Filmstaden i Råsunda. Några år senare upptäcktes Greta Gustafsson (Garbo) av Mauritz Stiller. Hon fick som bekant sitt genombrott i ”Gösta Berlings saga”. I filmen finns en dramatisk sekvens med vargar som jagar huvudpersonerna som färdas i släde. Scenen spelades in på Askrikefjärdens is utanför Bosön och vargarna var schäferhundar med tyngder i svansarna! ”Gösta Berlings saga” fick stor uppmärksamhet och innebar Stillers internationella genombrott. 1925 reste han tillsammans med Greta till Hollywood, på inbjudan av Louis B Mayer.
Hur det gick för Greta i filmens huvudstad är väl känt. Mauritz Stiller fann sig dock inte så väl tillrätta, utan återvände efter en tid till Sverige och sitt hus Rutsdal som han låtit bygga ute på Bosön. Han dog 1928 av lungsjukdom endast 45 år gammal.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.
Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum, när det öppnar igen. Just nu är det tyvärr stängt. Genom museet kan du leta efter gamla bilder i museets bildarkiv. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se