
År 1907 köpte Gustaf Dalén ”Skärsätratomten n:o 9 och 10” där familjens Villa Ekbacken uppfördes 1911–1912. Tomten var en avstyckning från Skärsätra gård 1875. Säljare var advokat Nils Otto Lindström som ägde ett antal tomter i området bland annat tomterna som AGA sedermera köpte 1911. De två tomterna som Dalén köpte var på dryga 8 000 kvm. Inledningsvis hade familjen Dalén en mindre sommarstuga på tomten.
Villa Ekbacken ligger vackert belägen på en tallbevuxen höjd med en fantastisk utsikt över Lilla Värtan och Stockholms inlopp. Adressen är Törnrosvägen 8. Villan ritades av arkitekt Erik Hahr som dels hade egen byrå i Stockholm, dels var stadsarkitekt i Västerås. Byggmästaren hette Nils Lundberg. Ekbacken är en imponerande byggnad med en bostadsyta på 820 kvm fördelat på fem våningsplan. I entréplanet inrymdes sällskapsutrymmen, kök och matsal samt rum för representation. De två övre våningsplanen var avsedda för sovrum och på vinden fanns delvis inredda utrymmen. I källarplanet låg servicefunktioner, förråd med mera. Både Gustaf och Elma hade egna sällskapsrum och Gustaf hade dessutom kontor med laboratorium.
Vid jultid 1912 flyttade familjen Dalén in i Villa Ekbacken. Gustaf hade sedan september månad blivit blind efter arbetsolyckan i Alby. Han fick därför inte se sitt vackra hus i färdigt skick. Utöver makarna Dalén flyttade deras fyra barn Maja 8 år, Gunnar 7 år, Anders 5 år och Inga-Lisa 2 år, in i villan.
Familjen stortrivdes i sitt vackra hem där den fasta inredningen var utförd av möbelarkitekten David Blomberg. Utöver det, fanns ett smakfullt möblemang och inte minst den underbara trädgården som Gustaf själv hade anlagt. Två gånger om året vid jul och påsk, samlades hela släkten på stor fest i Villa Ekbacken. Både Gustaf och Elma värnade om sin släkt och Gustafs pappa Anders flyttade till Ekbacken efter att hans hustru avlidit. Anders var mycket händig och hade en egen liten verkstad i huset. En gång tappade han ett städ på stortån som blödde rejält. Väl på sjukan ville man tvätta tån med sprit men då sa Anders, som var nykterist ”hela livet har jag klarat mig utan alkohol och då ska det heller inte komma in något via tåa ”.

Efter att Gustaf Dalén avled 1937 flyttade Elma till en mindre, intilliggande villa som fanns på tomten. Sonen Gunnar och hans hustru Margareta flyttade då in i Villa Ekbacken. Efter att de flyttat in tyckte de att de mörka, vinröda gardinerna i sammetstyg borde bytas ut mot något ljusare och "modernare". Det satt dock hårt inne att föreslå det för Elma men till slut tyckte Margareta att gardinerna började bli än mer slitna och informerade Elma om att det nu "tyvärr" var dags att byta ut dem. Farmor Elma sken då upp och sa: "Du har så rätt – vilken tur att jag lät sy upp dubbla uppsättningar, de finns på vinden ....". Margareta och Gunnar fick därmed vänta ytterligare några år med gardinbyte tills Elma gick ur tiden.
I källaren i Villa Ekbacken fanns en elektrisk motionscykel som Gustaf motionerade på varje morgon under slutet av sin levnad samtidigt som Elma gymnastiserade till kapten Uggla på radion.
Makarna Dalén hade också en fin överenskommelse som bestod i att om den ene ville ta en promenad så skulle den andre alltid säga ja och följa med. Man såg de därför väldigt ofta promenera tillsammans i Skärsätra med omgivning.
En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.
Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag, 12.00-15.00. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se
Hello
We have a AGA museum in the Netherlands, a grande AGA museum.
http://www.aga-museum.nl/page/gustaf-dalen
http://www.aga-museum.nl/page/voorpagina