En bild berättar: Första Första-maj-demonstrationen 1907

Historia10 januari 2021 kl 06.16

Större första-maj-tåg har varit sällsynta på Lidingö. Det första, som skedde 1907, finns förevigat på ett känt vykort. Demonstrationen var arrangerad av den alldeles nybildade Lidingö arbetarkommun. Drygt etthundra deltagare samlades vid ålderdomshemmet på Stockholmsvägen och tågade genom Torsvik ner för Torsviksbacken. I spetsen gick blåssextetten Valkyrian som bestod av arbetare vid Islinge Kolförädlingsverk. Men vart var man på väg? Gamla arkivhandlingar ger svaret. Det visade sig att demonstrationståget upplöstes vid brofästet på Lidingösidan.

Lidingöbron, gamla flottbron, tillhörde nämligen Stockholms stad och man hade inte stadens tillstånd att marschera över bron. Vid brofästet bildade man i stället ett antal mindre ”privata grupper” och promenerade in till Stockholm där man på Norra Bantorget på eftermiddagen åter mötte upp och där deltog i Stockholms arbetares demonstrationståg ut till Djurgården. Även år 1908 förekom ett liknande lokalt demonstrationståg på Lidingö, men någon bild av detta är inte känt.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum, när det öppnar igen. Just nu är det tyvärr stängt, men du kan komma in i butiken lördagar och söndagar 12-15. Genom museet kan du också leta efter gamla bilder i museets bildarkiv. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Lidingö Museum är för tillfället stängt, men man hoppas kunna öppna museishopen igen, snart.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *