En bild berättar: Den stora invasionen till Skärsätra …

Historia13 juni 2020 kl 06.322

Välkänt är att Lidingöloppet varje gång innebär en enorm folktillströmning till Lidingö. Men även förr i tiden förekom ”event” med stora invasioner av besökande på Lidingö.

Sommaren 1923 och några decennier framöver höll Frälsningsarmén en söndag i juli sin årliga internationella sommarkongress, ”Lägret”, på Lidingö. Vid Sveavägen 33 i Skärsätra hade man sina lokaler. Dalgången bakom Sveavägen och Lägervägen användes då som en gigantisk utomhusarena med cirka 5 000 sittplatser i det fria och där fanns en stor estrad för körer och orkestrar. Vid kongressen några år senare besöktes ”Lägret” av upp mot femton tusen personer! I Lidingö Tidning skrevs om den ”stora offensiven i Skärsätra” och det kraftprov som då spårvägs-, landsvägs- och sjökommunikationerna till Lidingö ställdes inför.

Även festdagens traktering av mat och dryck var imponerande: 10 000 smörgåsar var förberedda, 2 800 läskedrycker såldes, 58 kg löskokta ägg, 5 lådor bananer och 60 kg kaffe samt 100 liter grädde hade också strykande åtgång.

Sista året kongressen hölls på Lidingö var sommaren 1944. Numera återstår bara av den stora friluftsscenen i Djupa dalen några grundstenar i den skogbevuxna sluttningen.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag, 12.00-15.00. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Text och bild (arkiv): Carl-Henrik Ankarberg

Kommentarer

 1. Det är svårt att föreställa sig att så många människor fick plats där. Det är ju ganska oländig terräng. Kul om det finns någon karta som visar mer exakt var dom höll till. Dom stora röda flerfamiljshusen i området har dom med lägret att göra.
  Olle Borgelin

  1. I Lidingöboken 2011, utgiven av Lidingö Hembygdsförening, finns en intressant artikel ”Frälsningsarméns sommaroffensiv” av Ann Svennilson Collste. På sidan 43 står det ”I lägerområdets sydvästra hörn finns en byggnad, ”Lokalen” som då inrymde en stor samlingssal på nedra botten med ett par hundra sittplatser samt en mindre sal – dessa två var förenade med skjutdörrar”. På sidan 44 finns en bild av byggnaden med texten: ”Lokalen” finns kvar än idag, ombyggd till lägenheter.
   Peter Henström
   Uppväxt på Tallrisstigen, Höguddsvägen och Larsbersvägen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *