En bild berättar: Basilikan på Boghammar Marin

Basilikan 1935
Historia28 september 2019 kl 07.19

Efter att bröderna Anders Gustafsson och Reinhold Andersson köpt varvstomten 1916 i Skärsätra, startades bygget av varvshallen ”Basilikan”. Byggnaden som ritades av arkitekt Victor Dorph stod klar 1918.

Varvsbröderna hade tagit stora lån för att finansiera tomtköpet, byggnation av Basilikan samt ett intilliggande båtskjul. I december 1919 avled Reinhold Andersson i sviterna av cancer och brodern Anders stod ensam med varvet och skulderna. Verksamheten blev lidande och man kan anta att Anders Gustafsson var bedrövad över det nya allvarliga läget.

Som en skänk från ovan fick han 1922 en förfrågan från företaget Svenska Aero att få hyra hela byggnaden med maskiner och allt. Det gav Anders Gustafsson den paus och ekonomiska frist han så väl behövde. Svenska Aero stannade sedan till 1932 innan de flyttade och varvsrörelsen kunde starta upp i full skala.

Basilikan år 2019

I takt med att varvet ökade sin produktion på 1930-talet räckte Basilikan inte till som varvshall. En ny varvshall planerades då att byggas på varvets sjömark och stå klart år 1942. Det var nämligen så att då bröderna Gustafsson & Andersson köpte sin varvstomt 1916 på 9 000 kvm låg halva arealen i sjön.

Den stora båthallen byggdes genom att marken pålades och fylldes med sprängsten. Hallen har en yta på 1100 kvm med en takhöjd på 12 meter utan en enda bärande pelare. Konstruktionen byggde på limträbalkar som var ett nytt påfund i början av 1940-talet. Innan varvets båthall byggdes hade samma princip byggts i Kungliga tennishallen. I hallen låg det järnvägsräls som anslöt till en längs-gående räls ut i vattnet. I båthallens södra sida byggdes en kontorsdel i två våningar.

Bilden från 1943 visar båthallen från väster med portarna fullt öppnade.
På bilden från 2017 ses båthallen från öster.

En utställning om varvet Boghammar Marin pågår på Lidingö Museum till 3 november. För öppettider se information nedan.

En bild berättar ...
är ett samarbete mellan ”Bildspanarna” på Lidingö Hembygdsförening/Museum och Lidingö Nyheter.

Vi visar en historisk bild i tidningen ungefär en gång i månaden. Besök gärna Lidingö Museum, Lejonvägen 26A i centrum. Museet är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag, 12.00-15.00. Där kan du också leta efter intressanta bilder i museets bilddator. Om du vill skicka in ett bidrag är du välkommen. Mejla till info@lidingonyheter.se

Text: Ibb Jessen.
Foto: Ibb Jessen och Boghammar Marins arkiv

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *