Efter 45 år på Lidingö låter Mustafa saxarna få semester

Mustafa i sin snart stängda salong.
Lidingö20 maj 2021 kl 04.491

En av Lidingös mest kända företagare, Mustafa Frisören i Lidingö centrum, eller Mustafa Tektas som han heter, tar nu en lång semester. Detta efter att under hela 45 år klippt och snyggat till Lidingöborna i håret, både damer och herrar i alla åldrar.

– Jag älskar att mitt arbete, men har med ålderns rätt blivit en aning trött, så det är dags för en paus. Med jag vet just nu inte vet hur lång eller kort den blir eller om jag slutar helt.

Den 31 maj är sista arbetsdagen för den snart 69-årige oerhört populäre frisören.

– Under åren har jag lärt känna många av mina kunder och det har förts många intressanta samtal i denna frisersalong, säger Mustafa och ser glad ut. Och det här med att hitta ”rätt” frisör handlar ju mycket om personkemi. Jag har flera hundra stamkunder så det har alltid varit diskussioner hela dagarna.

Mustafa, som kommer från Turkiet, började praktisera på en damfrisering, men då blev det bara att tvätta hår för praktikanten. Han fortsatte till andra damsalonger och lärde sig hur frisörerna arbetade. En dag såg han en annons att Bjarne Steffenssons salong i Larsberg sökte folk och på så sätt hamnade han på Lidingö. Hos Bjarne arbetade han i sju år och fick sedan möjlighet att efterträda E von Knorring, som i 27 år haft sin frisersalong i Villa Fornboda, alltså dagens Lidingö museum. När Lidingö centrum invigdes år 1995 flyttade han till sin nuvarande lokal, en trappa upp. Och nu stänger han alltså dörren för sista gången, måndag den 31 maj.

Lokalen övertas av två herrfrisörer som kommer använda juni månad att bygga om.

Mustafa och en kund, som döljer sig bakom mobilen. Foto: Numera välfriserad

På min fråga om vart jag (och alla andra stamkunder) nu ska ta vägen med mitt ständigt växande hår, säger Mustafa att han först ska ta en ordentlig semester, eftersom han under alla år inte haft stängt längre än högst några veckor i följd. Och sedan, i slutet av augusti så kanske han, efter en lång ledighet, börjar känna hur det kliar i fingrarna att börja arbeta med de välslipade saxarna igen. I så fall kanske han hyr in sig hos någon frisör någon dag i veckan. Men, inga löften är givna.

Text och foto: Jan Sjöberg
jan@lidingosidan.se
Alla artiklar av Jan

Kommentarer

  1. Det kommer att fattas något i Lidingö Centrum när Mustafa slutar. Han är den utan tvekan den bästa och trevliga frisör jag haft under mitt 75-åriga liv. Ett stort tack Mustafa och jag önskar dig allt väl framöver —- och —kanske man kan hoppas på att bli klippt av dig igen. henrik

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *