Dykfynd dumpade utanför Stadshuset

Denna syn mötte Lidingöborna på måndag morgon utanför Stadshusets entré.
Lidingö24 maj 2021 kl 08.276

Nu på måndagsmorgonen möttes Lidingöbor, stadshusanställda och kommunpolitiker på väg till jobbet av en överraskande syn. På den lilla parkeringen utanför stadshusets entré ligger en jättehög av skräp från havets botten. Den är bara en liten del av allt som Knugen Divers dykare har plockat upp från vattnen utanför Lidingö.

Berget av skräp är en protestaktion från Knugens sida, då man anser att Lidingö stad inte tar ansvar för att hålla rent eller betala för bortforsling av allt skräp som dykarna plockar upp.

Här protesterar Knugen mot att Lidingö stad inte är med och betalar för allt skrot och skräp som ligger i vattnet runt Lidingö. (Red:s anmärkning: Knugen är nog bättre på att dyka än att skriva, men man förstår ju vad de menar i alla fall).

Flera båtklubbar på Lidingö har anlitat dykare i projektet "Rena Mälaren" och fått sina hamnar städade. Knugen samarbetar med projektet och ser till att skräpet kommer bort. Men någon måste betala. Bosö Båtklubb stod för bortforslingen själva. I Breviks Båtsällskap ansåg man att skräpet från hamnbassängen var deras ansvar, men allt som hittades utanför ångbåtsbyggan, bland annat en bil, ammunition med mera, är Lidingö stads ansvar. Men Miljö- och stadsbyggnadskontoret ville inte bekosta bortforslingen. Se reportage från Dalenumbryggan här, Breviks Båtsällskap här och från Bosö Båtklubb här.

Knugen har under den senaste veckan plockat upp 30 kubikmeter avfall runt Lidingö. Majoriteten däck och batterier, men även tio bilar och en mängd mopeder. Dessutom hittade de någon form av sprängladdning och skarp ammunition. Polisen kom och hämtade med blåljusen på (eftersom de trodde att ammunitionen fanns i stadshusets entré).

Knugen lovar att forsla bort skräpet i morgon, tisdag.

Kommentarer

 1. Eloge till tydliga protester
  mot rostiga rester
  som i vattnet glömts
  eller gömts
  eller helt sonika tömts
  Alla i Knugens dykgäng
  kämpar med knogen
  och är ön trogen
  Rensar hamnarna och vikarna
  Det är inte de som är svikarna
  utan politiker som snålar
  med bortforslingsstålar
  och naturligtvis alla miljöhuliganer
  som har otroligt dåliga vanor.

 2. Härligt Jim💥🏅
  Kom och dyk med oss någon dag👏
  Stefan #renamälaren

 3. Vilket strålande tillfälle för Lidingö stad att förvärva denna konstinstallation och skänka till Malmö. Detta bör vara mer kostnadseffektivt än att låta Malmö spendera pengar från kommunala utjämningssystemet på en rosa enhörning. Vad som är konst är subjektivt.

 4. Så fantastiskt och bra gjort! Förhoppningsvis fick ni upp ögonen på politikerna som inte vill värna om miljön! Miljön på samma ö som de vill sitta och bestämma över!

 5. Detta är ljuvligt, föredömligt och inspirerande.
  IDEALISM kallas det, och måste uppmuntras, och aldrig sluta vid bara ord, utan leda till handling. Vi måste bli fler som tar tag i detta och andra viktiga samhällsproblem!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *