Drycker i maj: rosé!

Dryckesguiden30 april 2023 kl 03.59

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi presenterar även viner från beställningssortimentet.

Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Rosé dricker vi året runt men ännu mer runt vår och sommar, här tips på några godingar! Vad är då Rosé: Rosévin är en typ av vin som får viss färg från druvans skal, men inte tillräckligt för att kvalificeras som ett rött vin. Färgen kan variera från mycket ljus laxrosa till en intensivt rubinröd färg och allt där emellan. Den exakta nyansen beror bland annat på vilken druvsorten är och vilken tillverkningsmetod som används. Roséviner hittar vi i alla vinproducerande länder. Skillnaderna på vinerna är stora, men kanske inte lika stora som för vita och röda viner. Det är klimatet, druvsorten och vintillverkningen som ger den största inverkan på rosévinet.

Det stämmer även att det generellt finns en skillnad på de lite torrare europeiska rosevinerna jämfört med de fruktigare och mer rubinröda vinerna från exempelvis Argentina och Sydafrika. Det mest kända rosévinet kommer från Provence på franska Rivieran. Nöjesresandet till Côte d’Azur under hela 1900-talet gav uppmärksamhet och även status till dessa blekrosa viner. En status som sedan 2010 är högre än någonsin. Vinernas höga priser inspirerade länder i hela Europa att börja tillverka rosévin, däribland Spanien och Italien som idag är nummer fyra och två i rosévinsligan.

Några av min favoriter är:

Art.nr 55854 Maggio Rosato årgång 2021 och kostar 99 kronor. Alkoholhalten är på 12,5 % och ligger i beställningssortimentet. Italien och region Piemonte. Producenten Iconic Wines grundades 2015 och har sedan start producerat egna viner tillsammans med ett fåtal utvalda producenter världen över.
Tillsammans med olika vinmakare blendas viner för att få fram bästa kvalité till bästa pris för den skandinaviska marknaden.
Precis som flera odlare bakom vinerna är också Iconic Wines ekologiskt certifierade. Druvblandningen är 39% Dolcetto, 25% Barbera, 24% Nebbiolo, 12% Freisa. Vinet har en balanserade sötma går i toner av hallon, jordgubbe, röda vinbär, blodapelsin och blommor. Prova till en Laxsallad https://receptfavoriter.se/recept/sallad-med-lax.html

Art.nr 2590 M de Minuty årgång 2021 och kostar 169 kronor. Alkoholhalten är på 13 % och finns i massor på Lidingö. Ett klassiskt Rosévin från Provence i Frankrike.  Château Minuty är familjeägt och drivs av tredje generationen genom bröderna Jean-Etienne och Francois Matton. Vinhuset är en av de klassiska egendomarna i Côtes-de-Provence i södra Frankrike och ett av 18 vinhus i Provence vars vingårdar har den högsta klassificeringen Cru Classé des Côtes des Provence. Vingården, med ett fantastiskt läge och utsikt över Saint-Tropez bukten, är omgärdat av kalkrik jord, planterad mestadels med Grenache, Tibouren och Rolle. Druvorna skördas för hand tidigt på morgonen eller sent på kvällen, för att bevara kvaliteten i frukten. Druvorna krossas och avstjälkas i vineriet och skalen ligger kvar i juicen endast 3-4 timmar innan de tas bort. Efter pressning får druvjuicen klarna i ståltank över natten i 15°C. Därefter startar alkoholjäsningen i ståltank och man undviker den malolaktiska jäsningen.

Druvblenden för årgång 2021 är: Grenache (50%), Cinsault (20%), Syrah (20%) Tibouren (10%).  Torrt och bärigt rosévin med inslag av örter, röda vinbär, smultron och blodgrapefrukt. Till en fisk i folie https://recept.se/recept/foliepaket-med-fisk-rakor-och-ortsmor

Art.nr 6077 Mulderbosch årgång 2022 och kostar 99 kronor. Alkoholhalten är på  är på 12,5 % och finns på Lidingöbolaget. Sydafrika och från Costal Region. Mulderbosch Vineyards startade sin verksamhet 1989 när grundarna Larry Jacobs och Mike Dobrovic köpte en nergången gammal fruktodling (utan någon som helst koppling till vin). Med optimism och framåtanda satsade man hårt och redan med sin första årgång vann man priser och blev erkänd. Idag förfogar Mulderbosch över 27 hektar vinodlingar, där alla utom rosé-vinet är certifierade som ”Wine of Origin Stellenbosch”. WO är Sydafrikas nationella klassificering som ger garantier för vinets ursprung, årgång och druva. Mulderbosch består av 100 % Cabernet Sauvignon och druvorna krossas och kallmacererar i sex timmar. Därefter får musten jäsa i ståltank. Färgen är sinnligt rosa med en doft av nyskurna jordgubbar och en ton av örter. Frisk ren koncentrerad frukt, välbalanserad med bra längd. Kanon till en grillad kyckling https://recept.se/recept/gratang-med-grillad-kyckling-paprika-och-svamp

Art.nr 2215 Barefoot White Zinfandel och kostar 89 kronor. Alkoholhalten är på 8 % och ordinarie sortimentet. Nu är vi i USA och Kalifornien och producenten Barefoot Cellars och druvan är 100 % Zinfandel. Druvorna avstjälkas och krossas försiktigt. Skalen ligger med musten kort tid, för att färg ska lakas ut. Sedan jäses vinet i temperaturkontrollerade tankar, lagras på tank och buteljeras. Innehåller sulfiter.

Frisk och härlig smak av mosade jordgubbar, hallon, solmogna päron och saftig ananas. Ett mycket fruktigt vin med viss sötma och krispigt avslut. Här har vi för de som gillar ett rosévin som inte kräver någon mat utan kan avnjutas i den härliga vårsolens glans. Vill du äta något till så rekommenderas lufttorkad skinka eller en bit Parmigiano från Italien.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *