Ädla drycker till påsk

Dryckesguiden31 mars 2020 kl 05.382

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Art.nr 22018 Porta 6 och kostar 69 kr. Nyhet i mars och kommer från Lisboa i Portugal. Årgång 2018, alkoholhalten är på 12,5% och sockerhalten 3,5 gram/liter. Etiketten på flaskan är en målning av konstnären Hauke Vagt som ursprungligen kommer från Hamburg men tillbringar mycket tid i Lissabon. Producenten Vidigal Wines startade sin verksamhet i början på 1900-talet. Druvorna i detta vin är 70% fernâo, 20% arinto och 10% alvarinho, inte jättevanlig vanliga druvor men härliga. Prova vinet tillsammans med ICA Larsbergs Laxburgare med västerbottenost och mandelpotatis samt hollandaisesås, kanongott! Värm Laxburgarna i 175 grader i ca 20 minuter. Vinet finns i Centrum.

Art.nr 3210 Garzón till priset av 129 kr. Ett härligt rött vin från Uruguay och producenten Bodega Garzón som är landets främsta vinproducent. Regionen Garzón ligger cirka 5 kilometer från Atlanten där druvorna odlas på cirka 160 meters höjd över havet längs med sluttningar som ger maximal exponering för solen, varierande mikroklimat och olika nivåer av luftfuktighet. Vingårdarna är omgivna av frodiga skogar, stenig jord, granitblock och palmer. Idag förfogar man över 1 000 små vingårdar i området. Årgång 2017  har en alkoholhalt på 14,5%, sockerhalten är 5,5 g/l. Vinet har jäst på cementankar och sedan lagrats på franska ekfat med jästfällningen under 10 månader. Druvan är Tannat som odlas flitigt i appellationen Madiran i sydvästra Frankrike. Vinet har en mörk blåröd färg en fruktig doft med fatkaraktär och härliga smaker av hallon, plommon, choklad och en pepprighet. Passar utmärkt till påskens lamm  https://www.ica.se/recept/vitloksspackad-lammstek-med-potatis-och-jordartskocksgratang-715921/. Ordinarie sortimentet!

Art.nr 1315 Mariestads Påsköl för 20 kr och är tillverkad i Sverige av Spendrups bryggeri, har en alkoholhalt på 5,8%. Råvarorna är kornmalt och humle och ger en blommig doft av knäck, apelsin och grape. Smaken är humlebetonad med en balanserad sötma och mörk karamell. Började säljas 23 mars tillsammans med 41 stycken andra ölsorter, så det finns lite att välja på till påskbordet. Nu har jag absolut inte provat alla nyheter men Mariestads Påsköl är en av mina favoriter. Passar till påskens rika smakvariationer! Givetvis på ön!

Glad påsk önskar jag alla läsare av Dryckesguiden!

Kommentarer

  1. Får man dricka Porta 6 till Coops laxburgare också? Det är ju närmare dit från Systemet än till Larsberg.

    1. Det får man välja själv Lars, personligen så tycker jag att Laxburgarna på ICA är att föredra!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *