Djur på Lidingö: Skäggdopping

Du känner lätt igen skäggdoppingen under sommaren på grund av sin fjäderkrås på huvudet. Foto: Bo Vading
Natur28 juni 2020 kl 05.321

Skäggdoppingar (Podiceps cristatus) kan du stöta på i både Lidingös sjöar och i vattnet kring ön.

Den häckar ofta i kolonier i vassrika sjöar, eller i vegetationsrika havsvikar i bräckt vatten. Övervintrar gör den längs med kusten, i isfria större sjöar, floder och dammar. Namnet har skäggdoppingen fått på grund av det svarta och rödbruna fjäderkrås den vuxna fågeln har på huvudet i sommardräkt. Den är en av de större arterna bland doppingarna.

Under vinterhalvåret ser skäggdoppingen ljusare ut, trots att den enda skillnaden är att den saknar sin tjusiga huvudbonad och får en något ljusare näbb.

Likt sina släktingar är skäggdoppingen en duktig simmare, en snabb dykare och dyker, snarare än att flyga sin väg, när den misstänker fara. Fötterna är placerade långt bak på kroppen, nära stjärten, vilket gör den klumpig på land.

Båda skäggdoppingsföräldrarna ruvar äggen innan de kläcks. Foto: Bo Vading

Skäggdoppingens föda och bo

Skäggdoppingen lever främst av småfisk som den fångar genom att dyka. Den sväljer även egna fjädrar vilket förmodligen är för att skydda matsmältningssystemet. När skäggdoppingen dyker efter fisk är den ofta under ytan i upp till 20 sekunder.

I början av häckningssäsongen genomför paret ett iögonfallande spel. DE lägger sig vända mot varandra med fjäderkragarna uppspärrande och ruskar på huvudet i sidled. Ibland reser de kropparna ur vattnet och "dansar" bröst mot bröst.

På våren anländer paren till häckningsplatsen tillsammans. De häckar ofta i kolonier där de håller ett litet revir i vassen närmast boet medan de nyttjar den öppna vattenytan gemensamt. Boet är en flytande plattform av vass och andra vattenväxter, som förankras i botten och byggs tillsammans av paret.

Skäggdoppingen lägger i genomsnitt 3-5 ägg per kull och lägger ofta två kullar per häckningssäsong. Båda föräldrar ruvar äggen i 25-31 dagar. Från det att ungen kläcks tillbringar den först en relativt lång tid under föräldrarnas vingar och senare på deras ryggar. Detta gör den tills den är för stor. Föräldrarna tar hand om ungarna i 71-79 dagar tills de är flygga.

Källa: Wikipedia

Kommentarer

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *