
Om du tar en promenad vid Kottlasjön vid skymning är det inte helt ovanligt att du stöter på bäver. Du kan även se flertalet fällda träd och även ibland några som är i färd med att fällas.
Bävern, vars namn på latin är Castor fiber, är Sveriges största gnagare. Den kan väga 18-22 kg och blir 70-100 cm lång. Sedan har den även en karakterisktisk svans på 30-40 cm. Den lever framför allt i vatten och är nattaktiv, det vill säga rör sig främst på natten. Det för att bävern kan kan vara svår att få syn på. Du kan däremot lätt se deras bäverhyddor.
En normalstora bäverhydda blir 1-2 meter höga, 2-4 meter breda och 8-10 meter långa. I extrema fall kan de bli ännu större, 2 - 3½ meter höga med en omkrets på 30 meter.
Bävrarna parar sig i februari. Ungarna föds i början av juni och sedvanligt är att honan får 1-4 ungar. Ungarna stannar i boet i 2 år. Både föräldrarna och fjolårsungarna hjälper de unga bävrarna lära sig att simma, leta mat, fälla träd och allt annat som en bäver måste känna till.
När de blivit 2 år gamla lämnar de boet för att söka sig nya egna revir. I vilt tillstånd kan bävern bli upp till 30 år gammal i vilt tillstånd, i fångenskap uppges åldrar snarare ligga på runt 35-50 år.
Bävern behöver gnaga för att slipa ned de stora framtänderna som växer kontinuerligt, vilket gör att man ofta kan se gnagmärken på stora träd. Under förra året valde Lidingö stad att av säkerhetsrisk fälla träd som bävrarna runt Kottlasjön varit i färd med att gnaga igenom. Detta rapporterade Lidingö Nyheter om och du kan läsa mer om fällningen här.
Källa: Naturhistoriska riksmuseets hemsida nrm.se