Djur på Lidingö: Vitkindad gås

Foto: Henk Monster, Creative Commons
Natur23 augusti 2020 kl 06.47

Många tror att det är kanadagäss som syns runt Lidingös stränder, men det är vanligtvis den närbesläktade vitkindade gåsen. Det är en ganska ovanlig art i Sverige, men på Lidingö är populationen stor.

Ursprunget till att vi har vitkindade gäss i Stockholmsområdet sägs bero på att de en gång i tiden rymde från Skansen.

Den är en flyttfågel som främst häckar i Arktis,  men sedan 1970-talet även på vissa platser i Skandinavien. Vitkindad gås är en kompakt, ganska korthalsad gås med svart, vit och grå fjäderdräkt. Den häckar i nära anslutning till kusten och uppträder i många olika typer av häckningsbiotper som klipphyllor, gräsiga stränder, låga öar och flacka sandrevlar. Dess föda består av växtmaterial, bland annat vide.

Kanadagåsen  (Branta canadensis) är klart mindre, med en längd på 58–70 cm och ett vingspann på 120–142 cm. Det är en kompakt gås, som till formen påminner om prutgås  (Branta bernicla), med en ganska kort hals, runt huvud och liten näbb som är svart. Dess ben är mörkgrå.

Huvudets sidor är vita precis som hos kanadagåsen men den vitkindade gåsen har även en vit panna vilket resulterar i ett svart streck som går mellan näbbroten och ögat. Vissa har en gul ton i huvudteckningen. Hjässan, nacken, halsen och bröstet är svart i stark kontrast till den vita buken.

Vingarna är ljusgrå med mörkare arm- och handpennespetsar. De övre armtäckarna är bandade i svart, grått och lite vitt, vilket ger den stående fågeln en tvärrandad översida. Ryggen är mörkgrå, övergumpen svart och undergumpen vit. Stjärten har samma teckning som kanadagåsens, det vill säga vit med ett brett svart ändband. Adulta  fåglar har tydliga ljusgrå vertikala ränder på kroppssidan medan de juvenila  fåglarna är mer otydligt gråvita.

Gässen ställer till en del problem, speciellt runt badplatser och båthamnar, där det blir mycket spillning efter dem. Lidingö stad har rätt att skjuta ett 70-tal gäss om året.

Källa: Wikipedia och Lidingö stads hemsida

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *