Djur (och växter) på Lidingö: Humledöden i Högsätra

Humlor på marken under Högsätra skolas lindar.
Natur2 augusti 2020 kl 06.51

På facebooksidan Lidingös Anslagstavla gjordes nyligen ett inlägg om humledöden vid Högsätra skola. På skolgården står fem lindar och under dem ligger massvis av döda humlor. Frågan ställdes vad det kunde bero på. Är lindens blommor giftiga? Varför dör humlorna i så stora mängder? Varför är det bara humlor och inga bin, till exempel?

Mördarträd? Under fem lindar vid Högsätra skola finns hundratals döda humlor.

Svaret fanns längre ner i tråden och på Naturskyddsföreningens hemsida kan man läsa:  Ibland påträffas hundratals döda humlor under en lind, ett fenomen som kan inträffa i mitten av sommaren när linden blommar. Det spekuleras kring flera olika förklaringar till varför humlorna dör, här nedan är några av de, men vetenskapen är inte överens, så någon entydig orsak har bevisats.

Linden blommar sent under säsongen (juli–augusti) när det inte finns många andra blommor. Lindens blommor doftar intensivt även i slutet av blomningen. Detta i kombination med brist på andra nektarkällor gör humlor utsatta. Humlorna söker nektar från de väldoftande blommorna, men nektaren räcker inte till. Så kan det särskilt vara under torra somrar.

Under en torr period i juli år 2016 fanns ingen nektar i lindens blommor och marken under blev snart svartprickig av döda humlor.

Honungsbin som har ett matförråd lider inte av nektarbristen i linden. Humlor som saknar ett stort matförråd luras att leta bland förföriskt doftande lindblommor utan att finna mat och dör till slut av utmattning och svält. Det kan också ha att göra med att de dör naturligt av ålder vid trädet samtidigt som de letar efter mat.

Förr och fortfarande tror en del att lindens blommor är giftiga för humlor. Lindblomman eller andra delar av linden är inte giftiga för humlor. Forskare har inte kunnat hitta gift i träden. Det finns inte heller några tester som visar att humlorna dött av varken alkoholförgiftning eller giftig dagg.

Källor:
Naturskyddsföreningen: https://www.naturskyddsforeningen.se/varfor-dor-bina
Facebook Lidingös Anslagstavla: https://www.facebook.com/groups/743609535678909

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *