Din guide till öns bästa lussekatt

Vilken av öns butiks lussekatter är bäst? Foto: Andreas Lindberg
Lidingö12 december 2023 kl 05.29

Lidingö Nyheter har låtit en jury på tre testa lussekatter från sex av öns matvaruaffärer för att utse den bästa. Det vanligaste är nog att man köper från matvarubutikerna när man ska köpa sina lussekatter, både billigare och oftast närmare. Priset för en lussekatt idag på matvarubutikerna ligger på runt 10 kr styck, vilket är betydligt billigare än på ett konditori.

Priset varierar på de olika affärerna och de flesta ger rabatt om man köper flera lussekatter på samma gång. I tabellen nedan kan du se vad priset är om du utnyttjar rabatten, både för flera och i styck pris. Köper du endast en enstaka lussekatt blir priset dyrare.

Juryn bedömde lussekatterna utifrån tre kategorier; smak (det ska smaka saffran), konsistens (det ska vara fluffiga, inte degiga eller torra) och storlek/form (ju större och finare, desto bättre). Poängskalan för testet var 1-5, där 1 är sämst och 5 är bäst. Priset på lussekatterna jämfördes även.

Från ICA Käppalas till ICA Rudbodas lussekatter. Foto: Andreas Lindberg.

Första priset fick Willy's lussekatter, med hela 13 poäng och ett oslagbart pris på 5 kr/st (om du använder dig av rabatten, 4 för 20 kr). Willy's lussekatter är både smakrika, stora och fluffiga, det man vill ha i en lussekatt. På andra - och tredjeplats kom Hemköp och ICA Rudboda med båda tio poäng. Anledningen till varför Hemköp kom över ICA Rudboda enligt juryn var då smaken var en aning bättre än Rudbodas. Dock tar ICA Rudboda några kronor mindre för lussekatter, där priset ligger på 25 kr för tre stycken, medan Hemköp tar 29 kr för tre lussekatter.

Vart du köper dina lussekatter i jul beror helt på din egna prioritering. Vill du lägga lite mer men kanske få en mer smakrik lussekatt, då ska du nog köpa på ett konditori. Vill du gå på det billigare köper du antingen matvarubutikens egna lussekatter, sådana vi har testat här. Annars finns det även små lussekatter i påse från Pågens och andra, dock är de butikslagrade katterna bättre.

AffärSmakKonsistensStorlek / FormS:aPris
ICA Käppala14273 st för 30 kr (10 kr/st)
Hemköp325103 st för 29 kr (9,67 kr/st)
Willy’s445134 st för 20 kr (5 kr/st)
ICA Kvantum33393 st för 23,70 kr (7,90 kr/st)
Coop Skeppet Centrum22263 st för 30 kr (10 kr/st)
ICA Rudboda235103 st för 25 kr (8,33 kr/st)

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *