
Så var jag då äntligen hemma med den nya rollatorn från Norge, Topro, som jag tidigare hämtat ut på Rehab. Det var en mindre och lättare modell jämfört med Carl-Oskar och Rebel som båda var tyngre och besvärliga att lyfta av och på bussen.
Jag måttade in rollatorn som precis fick rum i hissen men där fanns ett hinder: en spann med såpvatten. Naturligtvis bar det sig inte bättre än att rollatorn kilades fast i hinken och hur jag än försökte gick det inte att komma förbi utan att riskera att hela ekipaget med vattenspann skulle välta. Vad jag väste mellan tänderna i det ögonblicket kan vi kanske lämna därhän. Till sist lyckades jag lyfta ut hinken och ställde den utanför hissen innan jag kunde fara upp till tian. Mindre bekymrad om någon som skulle undra över hinken eller rentav lyckas knocka omkull den.
Det går i ett för personalen mellan hembesök att leverera rollatorer och vi äldre är en ständigt växande skara i behov av service. Men det finns inte mycket utrymme på Rehab för lagerhållning i och med att träningslokalen kräver stor yta. Alltså finns Inte mycket plats över för demonstration av modellerna Carl-Oskar och Rebel som normalt lämnas till dem som ordinerats hjälpmedlet. För att nu inte tala om tillbehör som en nätväska eller -låda att hänga på rollatorn. Framtidsvision: när den planerade Hälsans Hus är inflyttningsklar, vore det önskvärt om Rehab där får rum för sin verksamhet så att den inkluderar lagerhållning av rullatorer och tillbehör.
’Det får man köpa själv,’ förklarade fyrsioterapeuten på min fråga om var på ön jag kunde få köpa en sådan självskriven nödvändighet som en nätlåda att hänga på rollatorn. Men ett telefonnummer fick jag till en affär på Fleminggatan 67, som säljer tillbehör till norska modellen Topro; en Framväska för 390 kr. Där kan man behöva ”hjälp med att lossa två stålrör som håller fast sitsen och ersätter rören med längre sådana som kan ta emot väskans fästbyglar. Vidare krävs för montering en bred plattmejsel samt en gummiklubba. Denna montering kostar 200 kr” (från broschyren Sakta -Safe and active). Det blir med nätväskan 590 kr.
Det som jag finner stötande nu är att tidigare har de seniorer jag talat med fått en nätlåda samtidigt som de hämtade ut sin rollator. Den hörde till rollatorn. Hur många äldre äger idag en plattång och en gummihammare eller har kunskap för att själv utföra montering enligt ovan. Börjar du bli till åren och har du ännu inte lärt dig montering av rollatortillbehör så är det ditt problem.
En granne jag talade med på bussen, visade sin utmärkta nyinköpta variant av en dramatenkärra, en mindre modell med stadiga hjul. Överst har den ett lock som man kan sitta på. Denna variant av en dramatenkärra hade han påpassligt köpt på Lidl för cirka 490 kr när de hade ett tillfälligt parti inne. Just att kunna slå sig ned och vila är något som saknas på dramatenkärror. Tyvärr sålde Lidl snart slut på denna utmärkta produkt. Önskvärt vore om affärsinnehavare har bättre öga för vad som är äldre kunders verkliga behov utöver dagligvarorna.
a och o för den som är hänvisad till att använda en rollator, är att den ska vara utrustad med en nätlåda/väska som bara behöver hakas av/på. Var ska annars mindre inköp förvaras? I en ryggsäck som brukaren får kränga av och på i affären?
Modellerna som Rehab tillhörande Region Stockholm erbjuder, är Carl-Oskar och Rebel. Det finns dock mindre rollatorer, men dessa är avsedda för barn. Den lättare norska modellen Topro som Rehab ordnade åt mig var specialbeställd.
Men, hav tröst, för den som är stadd vid kassa, finns som regel en mängd tänkbara lösningar.