Den som kommer först till kvarn…

Den gamla kvarnen på höjden vid Stockholmsvägen har gett namn åt kyrkans förskola” Kvarnen”!
Kåserier9 juli 2022 kl 03.31

Det gamla ordspråket gäller förvisso än i dag. Så den här somriga onsdagen gällde det att passa tiden kl 13 – 15 om man ville vara med och dricka kaffe på Kvarnen, adress Kvarnvägen 1. Det märkliga var att då – just de timmarna har jag extra hjälp av hemtjänsten HemBo. Så varje onsdag-just mellan 13 och 15 -  har jag rätt att få sällskap från hemtjänsten. Det gäller då för mig att verkligen utnyttja tiden, att göra saker jag aldrig kunnat göra själv. Som att plocka fläderblom, handla på torget eller gå på krogen med självservering.

Det är inte heller så lätt att besöka nya platser utan sällskap, men vet ju aldrig vad som väntar bakom knuten. Ja, så var det just den här dagen då jag lyckats hitta ett nytt spännande ställe för vår utflykt. KVARNEN- Kvarnen var förr kyrkans förskola som fått sitt namn av den gamla kvarnen som ståtar på höjden mellan Stockholmsvägen och Kyrkvägen. I dag har förskolans lokaler blivit en av Svenska kyrkans mötesplatser här på Lidingö.

Det är lite kringelikrokigt att hitta den lilla vägen upp till Kvarngården men med längtan efter kaffe och kaka som dragplåster lyckades vi hitta en parkering strax intill. Med Susanne som hjälp och mina två stavar var det enkelt att komma till entrén där vi möttes av Malin Samzelius, diakon och värdinna på Kvarnen.

Två trevliga värdinnor – diakonissorna Malin Samzelius och Maria Widås tar väl hand om gästerna på Kvarnen.

- Ute eller inne? Det var frågan men när våra blickar föll på det uppdukade bordet med allt som en hungrig och kaffetörstig gäst kunde önska sig så var saken klar – inne tack! Matsalen var luftig och ljus med dörrar ut mot terrassen där nåra damer bänkar sig i solen. Några nykomna herrar blev vårt sällskap vid det långa matbordet närmast godsakerna – smör, glutenfritt bröd, ost – och mycket mer att komponera egna delikatessmackor med. Som avslut sockerkaka med bär och sval vattenmelon i skivor.

Som förstagångare är man kanske lite försiktig. - Hur mycket kostar kalaset? – Ingenting, det är gratis! Nu ler de tre herrarna vid bordet och erkänner att de är stammisar på Kvarnen och vi får veta att det finns en sparbössa att stoppa slantarna i, som tack för allt det goda som bjuds.

En av stamgästerna är Elon Wahlgren, känd Lidingöprofil med kyrkomusik på agendan.

En av herrarna förefaller mig bekant – hur var namnet? Visst! Elon Wahlgren! Vi möttes för några år sedan, närmare bestämt i juli 2018 på en bänk vid Högsätra sjukhus. Efter det fick jag inbjudan till Klarbärsvägen i Killinge där storbandet Paramount Big Band spelade på Elon Wahlgrens garageuppfart. Så var det då och jag kan läsa i min bok ”På väg” : ”Folk samlades på gatan och under ett par timmar smälte grannsämjan samman med lite vitt vin i glasen, allt medan solens reflexer lyckades ta sig fram över skogens trädtoppar och få radhusets fönster att glimma och glittra. Även Killinges ungar var med på noterna, ännu lätt klädda efter dagens solhetta och med spring i benen. Basin Street – här på Klarbärsvägen! Elon tog micken till hjälp och berättade då och då roliga historier som fick publik och musikanter att le.”

Elons orkester Paramount  Big Bands många konserter på Klarbärsvägen väcker härliga minnen.

Så – visst minns jag Elon. Och nu sitter vi här på bänken igen. I sin hand har Elon ett manus till frågesport – hans fantastiska kreativitet har helt klart inte tagit slut med åren. Temat är; städer, platser och landskap. Det är sjutton frågor att besvara.

Här några exempel: nr 1. Plats för kastruller – svar Grythyttan. Eller nr 6. Klokt samhälle – svar Visby! Eller nr 9. Bråkigt ställe – svar Härjedalen. Och så vidare….

LYCKA TILL

säger Elon med ett leende. Kanske vi ses näst onsdag igen. Vem vet!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *