Demonstration i Centrum mot tiggeriförbud

Demonstrationen i Lidingö Centrum mot förslaget till ett Tiggeriförbud samlade ett 50-tal deltagare.
Lidingö29 september 2019 kl 07.44


Under lördagen hölls en demonstration i Lidingö Centrum mot förslaget till tiggeriförbud. Bakgrunden är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet med stöd av Sverigedemokraterna vill införa ett förbud mot att tigga på Lidingö.

Ett drygt 50-tal personer deltog i manifestationen som gick lugnt och värdigt till. Ett fint regn spred sig över församlingen men det verkade inte avskräcka någon att delta. Representanter för Liberala Ungdomsförbundet, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna höll tal tillsammans med bland andra Amnesty International. Centerns ungdomsförbund fanns också på plats.

Flera talare hävdade att be om hjälp inte är något brott, och att ett förbud skulle slå mot de mest utsatta personerna i samhället. Istället bör resurser läggas på ett förebyggande arbete såväl i vårt land som i deras hemländer. Sverige bör driva att EU ställer högre krav på länder som Bulgarien och Rumänien att ta hand om sina medborgare.

Många plakat talade om medmänsklighet.

På en fråga till de församlade om de ville se att Lidingö fogas till det 10-tal kommuner i landet som har infört ett Tiggeriförbud blev svaret ett rungande ”Nej”.

Amnestys företrädare manade Lidingö att gå i Raul Wallenbergs fotspår.

Flera talare, bland annat Amnestys representant, anknöt till Lidingösonen Raul Wallenbergs storartade arbete för de svaga och utsatta. Statyn över hans heroiska insatser står bara ett par hundra meter härifrån.

Kommunfullmäktige ska på måndagen den 30 september ha en omröstning om förslaget. För närvarande har Ja-sägarna till Tiggeriförbudet en övervikt med en röst, om alla röstar efter partilinjen.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *