Snart dags för vinterdäck

Lidingö27 oktober 2020 kl 06.561

Mörkare tider, blötare vägar och halkan är här. Därmed blir det dags för däckbyte.

Vi byter däck två gånger om året. Och när tiden börjar närma sig så undrar vi ofta när det är dags, vilka regler som gäller och om de bästa däcken ska vara fram eller bak. Lidingö Nyheter reder ut begreppen.

Vinterdäck på 1 december–31 mars

I Sverige ska ditt fordon ha vinterdäck 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Och vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. (Polisen avgör om det råder vinterväglag där du befinner dig.) med vinterdäck menas både dubbade och odubbade däck.

15 april – dubbdäcken bort

Dubbdäck är tillåtna 1 oktober–15 april, men råder det inte vinterväglag (och inte befaras bli det heller) så får de alltså inte användas någon annan tid på året.

Odubbade vinterdäck får köras året om men det rekommenderas inte på torrt väglag – deras egenskaper är klart sämre på sommarvägar jämfört med sommardäck. Bromssträckan blir mycket längre för odubbade vinterdäck, de slits mycket snabbare på sommaren och de ökar bränsleförbrukningen.

Mönsterdjup mm

Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara på minst 3 millimeter för personbilar och lätta fordon som husbil och lätt lastbil/lätt buss.

Det här diskuteras ofta men den allmänna regeln är: bästa däcken bak. Med det menas att de däck som har störst mönsterdjup (eller bästa väggreppet) bör vara det bakre paret på fordonet – för att minska sladdrisk vid bromsningar och i svängar.

Gäller då detta både fram- och bakhjulsdrivna bilar? Ja!

Har dina bildäck fel lufttryck kan det innebära sämre köregenskaper och högre bränsleförbrukning. Dessutom slits de snabbare. Men kom ihåg, rätt lufttryck innebär inte alltid högre lufttryck. Kolla i din bils instruktionsbok vilket tryck som är rätt för din bils däck.

När du inte använder vinterdäck (eller sommardäck) så är tipset att förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Det optimerar däckens livslängd.

Här byter du däcken

På Lidingö finns det flera firmor som byter däck. Enligt sajten däckbyte.nu hittar du bland annat dessa:

Torsviks Bilservice
Stockholmsvägen 31

Lidingö Gummicentral AB
Förrådsvägen 6

Lidingö Motorservice AB
Vasavägen 82

Autoropa AB
Förrådsvägen 2 A

Lidingö Bilcenter AB
Kostervägen 4

LIDINGÖ MOTORELEKTRONIK
Förrådsvägen 2

Bodalsgaraget
Vasavägen 76

Vianor
Förrådsvägen 6

Lidingö Bil & Marinservice AB
Förrådsvägen 9

Däckia
Förrådsvägen 9

Renast Bil I Lidingö
Vasavägen 86

Mbz Classic Service
Båtsmansvägen 1

Lidingö Bilteknik AB
Ekholmsnäsvägen 42

Lidingö bilservice Näset
S. Kungsvägen 326

Förutom dessa brukar det stå däcksbytare på Preem-macken, i Torsviksgaraget under Lidl och ibland på OK/Q8-macken i Islinge. De brukar vara billigare än de etablerade firmorna, du behöver inte beställa tid, de tillämpar drop-in för alla.

Och så klart, du kan ju byta däcken själv också...

Kommentarer

  1. Bästa däcken fram- Alltid
    Det är BETYDLIGT större risk att få snömodd/vattenplaning med de sämre däcken fram, utöver det så är bromsverkan säkert 80-90% av kraften på framhjulen.
    Du måste köra ganska extremt för att hamna i en situation med
    bakvangnssläpp, innan det händer har du nog vattenplanat av vägbanan

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *