Dags för Pinot Noir druvan

Dryckesguiden27 februari 2021 kl 04.27

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Pinot Noir är nog den mest charmiga av alla druvsorter och utan tvekan den svåraste att göra vin på. Man säger att det är som en mardröm att göra goda viner av druvan Pinot Noir och anledningen till att Pinot Noir är en av de svåraste druvorna i vinvärlden beror på olika faktorer. Druvans skal är ett av de tunnaste skalen som finns på vindruvor och som vi vet så ger en druvas skal både färg och tanniner till vinet.

Ett tunt skal är också mottagligt för sjukdomar som exempelvis röta och svamp men det räcker med stora temperaturfluktuationer för att druvorna ska bli kinkiga. Otroligt nog gillar druvan att klara sig i svala, torra klimat med väl dränerade, steniga eller kalkiga jordar.

Pinot Noir tycker om att ha det lite svalare omkring sig och trivs bra på platser där solen inte gassar varje dag. Sedan växer druvorna mycket tätt i trånga kluster och mognar sent. Det tar längre tid för druvorna att mogna än för andra druvor och vinmakare berättar ofta att de nervöst räknar dagarna till skörd.

Trots komplikationer – goda viner blir det! Viner som är lätta, har fin struktur och tät röd färg. Pinot Noir-vin produceras i många olika stilar och eftersom druvan växer över hela världen så skiftar stilen lite beroende på jordmån, klimat och vinmakarens fria skön, förstås.  I Bourgogne i Frankrike är den en signaturdruva. Här görs många stiliga – och dyra – Pinot Noir viner. Men när det fungerar att göra goda viner så blir allt klockrent. Ingen annan druva har samma utstrålning som Pinot Noir. Allt från häftiga aromatiska, vilda, syrliga viner av äldre årgång med mörka frukter till unga, med lättare stil, fruktiga och fulla av jordgubb-, hallon- och körsbärstoner. Andra vanliga aromer är viol och svart jord. Mognaden har förstås en hel del att göra med vilken stil vinet till sist får och allt är beroende på temperaturer, soltimmar, jordmån, skörd, klimat och hur gammal vinstocken är.

Förutom i Frankrike är Pinot Noir även en stor druva i Kalifornien, men även i nya vinvärlden har den fått fotfäste som exempelvis i Australien, Sydafrika, Nya Zeeland och Chile. Tyskland har de senaste decennierna gjort stor succé med sin fruktiga och skön Pinot Noir viner. Men även om Pinot Noir växer i många andra länder, så anses fortfarande det bästa vinerna från druvan komma från Bourgogne-regionen i Frankrike. Inte att förglömma är att Pinot Noir även är en Champagne-druva av stora mått. Antingen används den till 100% själv eller blandas med Pinot Meunier och Chardonnay.

Art.nr 5283 Couvent des Jacobins, kostar 159 kr. Årgången är 2018 och alkoholhalten är 13 % med en sockerhalt på 3 g/l. Frankrike, Bourgogne och ligger i det fasta sortmentet sedan 2004. Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning som sker i öppna jäskar i ek samt i rostfria ståltankar. Jäsning och maceration pågår i cirka 30 dagar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek. Lagras sedan i ca 18 på fat. Vinet har en härlig kryddig doft men inslag hallon, smaken är kryddig med inslag av jordgubbar, örter och lingon. Sitter perfekt till en fläskfilé med champinjoner https://www.arla.se/recept/flaskfile-med-champinjoner/  sektion 12 i centrum!

Art.nr 6694 Irony, kostar 150 kronor. Årgången är 2018, alkoholhalt på 13.5 % med en sockerhalt på 5 g/l. Druvorna kommer från San Bernabe i Monterey County, söder om San Fransisco i USA. Vinet är lagrat i 9 månader på, till största del, nya franska ekfat. Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, hallon, körsbär, choklad och pepparmynta. Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, skogshallon, aningen pepparmynta och lakritsrot och kanel. Passar bra till kycklingfilé  https://www.vivavinomat.se/recept/parmalindad-kycklingfile/  eller till ostbågar. Rakt fram och lite till höger när du kommer in i Lidingöbutiken.

Art.nr 92123 Tayu, kostar 189:-. Årgången är 2019. Alkoholhalt på 12,5 % och en sockerhalt på 1 g/ l. En nyhet i februari från Chile och Mallecodalen som ligger söder om Santiago. Producenten Vina San Pedro startade sin verksamhet i mitten på 1800 talet och den kvinnliga vinmakaren till detta vin är Viviana Navarrete som med sin ackuratess fått fram en härlig Pinot Noir. Tillverkningsmetoden är imponerande, mellan 20-30 % av druvklasarna jäses hela. Musten jäses i både cementtankar samt i rostfria ståltankar. Delar av vinet lagras på nya stora ekfat andra delar på mindre gamla ekfat och till sist en del på stora cementtankar. Efter att vinet blandats så vilar det på flaska i ca 6 månader. Karaktären är en klassisk bastant Pinot Noir från Nya världen med doft av fat, jordgubbe, kanel och animaliskt. Smak av hallon, kanel, choklad och örter. Varför inte ihop med en lammstek https://www.ica.se/recept/lammstek-med-vitlok-och-orter-723550/  I skrivande finns 13 buteljer på Lidingö.

Text: Göran Borgenvik

Den som vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning kan skriva till goranborgenvik@gmal.com eller ringa 0733-31 53 38.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *