Dags för Italien, Veneto, Valpolicella och Ripassoviner

Dryckesguiden30 december 2020 kl 05.54

Välkommen till Dryckesguiden. Här presenteras varje månad ett rött och/eller ett vitt, eller rosévin och ibland tillsammans med ett portvin, en sherry, en öl eller någon annan dryck. Det sker normalt den sista dagen i månaden innan. Vi väljer även viner från beställningssortimentet.
Dryckesguiden presenteras av Göran Borgenvik, vinkonsult på Lidingö. Om du vill komma i kontakt med skribenten för en vinprovning skriver du till goranborgenvik@gmail.com eller ringer 0733-31 53 38.

Valpolicella är ett område i den norditalienska provinsen Verona, öster om Gardasjön. Namnet Valpolicella kommer med all sannolikhet från latinets Val Polis Cellae, som betyder ”dalen med vinkällare”. Då förstår man hur viktig vinnäringen är för regionen.

Vinet görs på färsk druvmust som får jäsa i två omgångar. Den första jäsningen gör man på traditionellt vis. Därefter får vinet jäsa en andra gång, i cirka två veckor, tillsammans med jäst och skalrester från framställningen av Amaronen. Karaktärsmässigt är Ripasson en aning friskare och ungdomligare vilket gör att vinet upplevs lättare än en Amarone. Dessa egenskaper är en dröm för en sommelier. Det blir genast mycket enklare att kombinera vinet med olika maträtter. Druvorna i en Ripasson är framförallt Corvina men även Rondinella och till viss del också Molinara, samt några andra också!

Art.nr 5123 Masi Campofiorin kostar 139:-, årgång 2017. Vinet har en alkoholhalt på 13 %. Historien om MASI började 1772, då familjen Boscaini förvärvade prestigefyllda vingårdar i den lilla dalen "Vaio dei Masi", som är ursprunget till företagets namn. Efter mer än 200 år av passionerad vinframställning är företaget fortfarande i familjen Boscainis händer, som idag drivs av sjätte och sjunde generationen. Här har vi en blandning av 70 % Corvina, 25 % Rondinella och 5 % Molinara. Vinet har lagrats minst 18 månader på fat och sedan 3 månader på flaska. Viner har en fruktig karaktär med inslag av mörka körsbär, choklad, fat och lakrits. Sitter jättebra till en pasta med kraftigt innehåll, som exempelvis   https://mittkok.expressen.se/recept/kramig-pasta-med-adelostsas-enkelt-recept/. Finns i det ordinarie sortimentet på Lidingö.

Art.nr 78094 Musella Valpolicella Ripasso kostar 199:-, årgång 2016. Vinet haren alkoholhalt på 14 % och en sckerhalt på ca 3 gram/liter.  AZIENDA AGRICOLA MUSELLA är ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk, certifierat sedan 2014, som drivs och ägs av Emilio Pasqua och dottern Maddalena. Tillsammans med vinmakaren Enrico Raber har de skapat ett jordbruk i harmoni med naturen. De 400 ha ägorna är fördelade på ca 50 ha vinodlingar, skog, olivlundar och 1500-tals villan Corte Ferrazzette som inhyser vineri, bed&breakfast och Emilios bostad, vackert belägen i utkanten av Valpolicella. Vinerna skiljer sig från de traditionella stilarna av viner från regionen med sin elegans, längd, komplexitet och långa nyanserade eftersmaker. Druvsamansättningen är 70 % Corvina,20 % Rondenella och 10 % Barbera. Ett mycket härligt vin som man bara måste uppleva som innehåller härliga toner av fat, kaffe, mörka bär, körsbär och kaffe. Ligger i beställningssortimentet men mycket värt att beställa. Avnjut vinet till bit parmesan. ENJOY IT.

Art.nr 5328 Monti Garbi kostar 128:-, årgång 2018. Alkoholhalten är 14 % ochsockerhalten är på 7 g/l.  Egendomen, som spänner över 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. De började producera vin under egen etikett så sent som 1995. Fram till dess såldes druvorna till andra producenter. I slutet av 80-talet tog de fyra bröderna Armando, Tizino, Paolo och Massimo över egendomen efter sin far. De tog beslutet att börja producera sina egna viner. Bröderna har tydligt delat upp ansvaret vem som gör vad. Armando är chef och ansvarar för all export. Tiziano sköter den italienska marknaden och i viss mån lagret. Paolo är vinmakare och en sann perfektionist medan yngste brodern Massimo ansvarar för vingårdsarbetet och vingårdsarbetarna. Druvsammansättningen är en blandning av 80 % Corvina, 10 % Rondinella, 5 % Croatina och 5 % Oseleta. För att undvika korkskador i vinet är flaskan försluten med glaskork, så kallat vin-o-lock. Enkelt att öppna, utan korkskruv, och lika enkelt att försluta igen. Elegant, snyggt och framför allt praktiskt. Doften och smaken, som väldigt ofta är samma, påminner om mörka bär, kryddor, torkad frukt, nougat och vanilj. Njut vinet till lammkotletter  https://alltommat.se/recept/lammkotletter-med-kryddsmor-och-sallad/ På ön!

God fortsättning på 2021 och kom ihåg att livet är för kort att dricka dåliga drycker!

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *