L: Dags att sätta kulturen i centrum

Från Lidingö Danscenter
Debatt2 september 2022 kl 11.19

Under historiens gång har många konstnärer, artister, författare och kulturarbetare haft sitt hem på Lidingö. Även idag är det många kulturpersonligheter som kallar Lidingö ”hemma”. Men kulturen på Lidingö har inget ”hem”.

När biblioteket flyttade in i stadshuset fanns en tanke om att detta skulle bli Lidingös nya kulturhus. Riktigt så har det inte blivit. Stadshuset är fortfarande väldigt mycket ett stadshus. Med lite kultur i.

Lidingö behöver ett fristående kulturhus i centrum med en riktig scen. En scen som är anpassad för teater, dans och konserter. En scen för våra egna kulturutövare, men också en scen som kan locka till sig svenska såväl som utländska stjärnor.

Även Lidingös skolelever efterfrågar fler scener. Enligt en enkät som skickades ut till öns skolelever om vad de önskade sig mer av i utemiljön hamnade en utescen högt upp på ungdomarnas önskelista. Kanske en utomhusscen skulle passa i Raoul Wallenberg-parken?

Vi vet att lidingöborna älskar kultur. Det visar inte minst den årliga kulturveckan då lidingöborna går man ur huse för att uppleva och avnjuta konst och kultur i alla dess former.

Men ett kulturhus skulle inte bara vara till gagn för kulturutövarna och den kulturälskande allmänheten. Med regelbundna kulturevenemang skulle Lidingö Centrum bli ett mer levande centrum och gynna såväl restauranger som butiker. Ett livligare centrum skulle vara både ett säkrare och ett trivsammare centrum.

Rätt utformat skulle ett kulturhus även kunna fungera som kongresshall för organisationer och större företag. Det vore ett perfekt komplement till de många konferensanläggningar som redan finns på ön.

Ett kulturhus skulle kunna bli en plats där öns alla kulturutövare kan samlas för att låta sig inspireras av varandra och varandras konstformer. Synergieffekter finns också med det designkluster som växer fram på ön.

Vi liberaler tycker att det är dags att kulturen får ett eget hem på Lidingö. Vi vill se ett kulturhus i centrum!

Suzanne Liljegren - Kommunalråd (L)
Erik Öberg - Vice ordförande (L) i kultur- och fritidsnämnden

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *