Dags att göra Lidingö tryggare

Debatt9 mars 2020 kl 09.443
Bara du som prenumererar får:
• Över 5000 artiklar i arkivet
• Alla reportage
• Alla tester (kräftor, semlor, restauranger)
• Bildrebusjakten 1 gång/månad
• Dryckesguiden 1 gång/månad
• Bopriser 1 gång/månad
• Nyhetsbrev 1 gång/månad
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
Läs denna artikel gratis!
... och du får 5000 andra artiklar också!
Prenumerera från
29 kr/månad
Första månaden gratis!
Ingen bidningstid
Klicka här
Du stödjer Lidingös lokala dagstidning med oberoende journalistik
En månad i taget
29 kr/månad
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
Årsprenumeration
295 kr/år
(24:50/månad)
(Ord pris 345 kr/år)
Ingen bindningstid
Första månaden gratis!
En dag
49 kr/dag
Engångsbetalning (kort eller Swish)
Har du redan ett konto?

Kommentarer

 1. Hej,
  Det stämmer att antalet personrån ökade under 2019 jmf med 2018. Det är en oroande utveckling som polisen tillsammans med staden och andra aktörer arbetar för att bryta.

  Att brottsligheten stadigt ökar på Lidingö är dock en sanning med modifikation. Inbrott i bostad sjönk tex med 10% 2019 jmf med 2018. Att trafik- och narkotikabrott ökar är en konsekvens av att polisen har högre närvaro på Lidingö och arbetar riktat mot dessa typer av brott.

  Anmälningarna om våld i nära relation, där samtliga våldtäkter ingick, har dock ökat. Vilket sannolikt är effekten av ett bra arbete utav stadens samordnare för våld i nära och kvinnojouren Kerstin. Det gör att fler kvinnor vågar och orkar anmäla det de utsatts för och det är bra.

  Vi behöver fler poliser i samhället men varken det eller kameror är hela lösningen på de problem vi ser idag. Viktiga delar ligger i den sociala brottspreventionen men också insatser mot brottsobjekt/offer och förövare är avgörande för att förhindra att brott uppstår. Inte sällan är dessa förövare yngre än 15 år.

  Jag ser fram emot en inbjudan så vi kan diskutera problem, orsaker och åtgärder vidare på ett mer nyanserat sätt.

  Pontus Oscarsson
  Kommunpolis

 2. Statistik är ett trubbigt instrument för att mäta trygghet. Vi får inte längre någon detaljerad uppdatering varje vecka som det var under Fredrik Walléns tid.Paradoxen var att det skapade bara mera otrygghet. Nu har vi fått sådan uppdatering beträffande ungdomsrånen och då skapar det otrygghet trots att nivån på Lidingö är väldigt, väldigt låg. Problemet är att vi inte har någon områdespolis och då kommer man inte åt ungdomsproblemen.

  Statistik på trafik och narkotika är verkligen ingen mätare på reell brottslighet.Det handlar om ren uppvisning och utbildning av nya poliser. I kväll tar SVT1 i Veckans Brott upp ligabrottsligheten från främst Litauen som drabbar hela Europa men i hög grad Lidingö. Vi har haft bildelsstölder och flera premiumbilar som stulits på Lidingö den senaste tiden och vad jag vet har ingen återfunnits. Vi har bostadsinbrott som uppenbarligen begås av ungdomar i 20-årsåldern men det låtsas polisen inte om utan hänvisar till kraftigt sjunkande brottsstatistik !

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *