
I måndags kväll kl 17.45 blev en kvinna på cykel på väg från Stockholm stoppad av två främmande män, också på cykel. Männen tog hennes väska med bland annat en bärbar dator värd 37 000 kr. Vid tillfället var det glest med människor på bron, så inga vittnen finns till händelsen. Polisen har inga spår efter rånarna, så utredningen är redan nedlagd.

Lidingö Nyheter talade med kommunpolisen Pontus Oscarsson, som berättade att han kommer att kontakta kvinnan för att se om det går att få fram fler uppgifter som kan leda vidare.
Han uppmanar dock att man ska vara vaksam när man cyklar eller går ensam. Den här typen av kriminalitet är mycket svår att komma åt. Gärningsmännen gör ett snabbt tillslag och sedan är de spårlöst borta. Det är näst intill omöjligt att hitta de skyldiga.
En läsare kommenterar till Lidingö Nyheter att man borde installera övervakningskameror på tillfarterna till bron, på båda sidor, vilket skulle kunna underlätta identifiering.
Natten mellan fredag och lördag överfölls en 15-årig pojke i Askrike och blev av med sin mobiltelefon. Det finns en misstänkt gärningsman, så i detta fall har polisen större hopp om att hitta den skyldige.
Spekulationer i sociala medier om att brottsligheten stiger och att det är fler överfall och rån stämmer inte fullt ut. Läs artikel från 31 augusti här på Lidingö Nyheter. Under Coronapandemin har brottligheten minskat totalt sett. Inom vissa områden, som brott i nära relationer har ökat, vilket är följden av att fler i familjen är hemma mer. Dessa brott har ofta ett stort mörkertal.
Pontus Oscarsson berättar att han och socialen arbetar metodiskt med förbyggande åtgärder, framför allt på skolor med information. Ring 112, anmäl alla brott, säger man. Det leder antagligen till att fler brott anmäls, så om statistiken visar att det är fler rån kan det bero på att fler anmäler och mörkertalet sjunker.
KAMEROR OCH SIGNALEMENT – ökar tryggheten
Artikeln beskriver ett överfall på en cyklande kvinna på Lilla Lidingöbron, en vardag i dagsljus. Det är allvarligt. Mycket allvarligt.
Polis säger att det är ”mycket svårt” att komma åt den här typen av kriminalitet och uppmanar oss som cyklar eller går ensamma att vara ”vaksamma”.
Givetvis är vi vaksamma. Men vad innebär det på cykelbron?
Ska jag vända om jag ser något tveksamt?
Ska jag helt eller delvis undvika bron?
Ska jag undvika bron vissa tider?
Att undvika bron går ju inte, i varje inte för oss som bor på ön. Men två åtgärder skulle kraftigt förbättra vår gemensamma vaksamhet:
Ange SIGNALEMENT på förövarna – hur ska vi annars veta vad vi ska vara vaksamma på?
Inför KAMERAÖVERVAKNING över Lidingöbron och området kring Ropstens tunnelbanestation. Med kameror hade polisen haft uppgifter att jobba med.
Om inte Lidingöbron är trygg för gångare och cyklister tvingas tyvärr allt fler att välja andra färdmedel.