Cobab får bygga nya simhallen

Stad & Politik21 mars 2022 kl 05.003

Cobab har tilldelats uppdraget att bygga Lidingös nya simhall i Dalénum. I höst sätts spaden i marken, tre år senare ska simhallen vara klar.

Idéskiss över entrén till den nya simhallen. Detaljer och kulörer kan bli annorlunda. Illustration: Norconsult.

Cobab Sverige AB lämnade det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet och uppfyllde samtliga krav i anbudstävlingen.

—Vi fick ett mycket bra anbud från en väletablerad entreprenör med stor erfarenhet av att bygga simhallar. Jag är säker på att Cobab kommer att svara upp mot vår kravspecifikation på ett utmärkt sätt, säger Adriana Buzea, teknik- och fastighetschef, Lidingö stad.

Det är en så kallad totalentreprenad som upphandlats, vilket innebär att Cobab kommer att stå för projektering och byggnation av simhallen och vissa kringarbeten. De ska bland annat sanera mark, riva den befintliga Brostugevägen och anlägga grönytor, torg samt cykel- och parkeringsplatser.

—Vi är väldigt glada och stolta över att få bygga Lidingös nya simhall. Det är ett otroligt spännande projekt som vi tar oss an med stort engagemang. Vi ser fram emot att tillsammans leverera en riktigt fin simhallsanläggning till Lidingöborna, säger Martin Junblad, vd för Cobab Sverige AB.

Många funktioner

Simhallsbyggnaden kommer att vara i klassisk stil för att smälta in i omgivningen och är anpassad för att möta Lidingöbornas behov. Exakt hur simhallen ska se ut är inte klart än, däremot är de funktioner som ska finnas invändigt beslutade.

 • 25x25 metersbassäng med 10 banor, svikt och trampolin
 • Multibassäng/undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten
 • Familjebad med barnpooler och attraktioner för de yngsta
 • Omklädningsrum för badgäster och friskvårdsbesökare, separata för fotboll
 • Bastu i dam- och herromklädning samt familjebastu
 • Servering/café
 • Friskvårdslokal
 • Föreningslokal, kansli
 • Personalutrymmen och teknikutrymmen

Premiärdopp hösten 2025

Entreprenören ska nu söka bygglov, detaljprojektera och utföra markundersökningar på plats. Simhallen ska börja byggas under hösten, bredvid den nybyggda fotbollsplanen i Dalénum. Hösten 2025 är det tänkt att simhallen ska slå upp portarna för allmänheten.

—Simhallen är ett steg närmare att bli verklighet för Lidingöborna och jag hoppas att många barn och vuxna kommer få fina upplevelser i simhallen, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Cobab har bland annat byggt de nya simhallarna i Norrtälje och Enköping och har pågående simhallsprojekt i Täby och på Ekerö.

Läs mer på Lidingö stads hemsida.

Kommentarer

 1. Bara 17 år efter Badhusutredningen 2008, där ungdomarna på Lidingö efterfrågade ett nytt badhus med aktiviteter som ett äventyrsbad, så ska nya simhallen stå färdig. Utan äventyr.
  Ord som man inte… kommer att tänka på.
  Lyssnande?
  Snabbt?
  Framtidsbygge?
  Breviksbadet är en tickande underhållskatastrof, det sades redan för minst 1 0år sedan när jag var med i Kultur- o Fritidsnämnden. Kanske dags att börja den politiska diskussionen om framtidens Breviksbad.
  Lite mer äventyr där kanske?
  50 meters bassäng?
  Om 15-20 år?
  Anders Håkansson (S)

 2. Pepparrotsbadet i Enköping som invigdes för någon vecka är en totalentreprenad av samma leverantör som här. Några års försening i färdigställande och ca 10% dyrare än budgeterat 350 milj kr. Nya skattehöjningar att vänta när det samtidigt finns flera inomhusbassängen inom 10 km med stora driftunderskott. Gratis badbuss genom Norra länken till simbassänger och äventyrsbad hade blivit betydligt billigare för allmänheten.

Kommentera

Ange korrekt namn. Kommentarer granskas innan de publiceras.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *