
Journalisten och författaren Célie Brunius (1882-1980) föddes i Uppsala i en familj med akademiska och konstnärliga ambitioner. Hon undervisades hemma, gick en kurs på Handarbetets Vänner och studerade språk och konst i Italien och Frankrike. Efter giftermålet med författaren och journalisten August Brunius var hon bosatt på Lidingö. Célie var tidigt delaktig i den lokala politiken, som ledamot av kommunalfullmäktige i Lidingö köping.
När Célie var 23 år, dog fadern. Hon tog plats på P.A. Norstedt & Söners förlag i Stockholm, men slutade efter en kort tid för att bli journalist på Svenska Dagbladet, där hon arbetade från 1907 till 1921. Under den tiden hände mycket i hennes privata liv. Hon gifte sig 1908 med August Brunius och under åren 1909-1922 födde hon sex barn.


Att flytta till Lidingö och bygga hus sågs som en god förutsättning för familjeliv. År 1910 stod huset färdigt på Bergsvägen, Villa Backen, ritat av arkitekt Ivar Tengbom. Makarna Brunius hade begränsade tillgångar och inredde huset så att golvytan blev största möjliga och med låg takhöjd för att spara värme. En tillbyggnad gjordes 1920. Sommaren 1917 var Célie tjänstledig för att sköta hem och barn. Den erfarenheten av hushållsarbete redovisade hon i boken Sin egen tjänare;


Utöver arbetet på Svenska Dagbladet var Célie politiskt aktiv och hon satt i Lidingö kommunalfullmäktige fram till 1926. Hon hade åtskilliga uppdrag för Yrkeskvinnors förbund, styrelseuppdrag i Publicistklubben, var aktiv i Rädda Barnen och som rådgivare i familjefrågor. Efter tiden på Svenska Dagbladet skrev hon för Stockholms-Tidningen och veckotidningen Husmodern, för Bonniers Veckotidning och Bonniers Månadstidning 1930-1939. När Célie var 44 år blev hon änka. Under tiden som ensamstående förälder till sex barn 4-17 år gamla skrev hon två böcker, Frankrike väntar 1944 och Lyssna till tystnaden 1952. Célie bodde kvar i huset på Bergsvägen till sin död vid 98 års ålder.
Lidingö Nyheter publicerar under sommaren och hösten en serie artiklar under namnet ”Lidingökvinnor” i samarbete med Lidingö Hembygdsförening och Lidingö museum. I början av december kommer en utställning på museet med samma namn.